Banky na Slovensku mali za štvrťrok zisk 164 miliónov eur

Zisk bankového sektora v 1. štvrťroku tohto roka medziročne klesol o 3,2 % na 164 miliónov eur. Vyplýva to zo zverejnených údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

02.05.2019 13:29
debata (1)

„V medziročnom porovnaní pozitívny vplyv na ziskovosť mala čistá tvorba opravných položiek a rezerv a nižšie administratívne náklady,“ skonštatovala Slovenská banková asociácia (SBA). Negatívne sa naopak na ziskovosti podpísali znížené výnosy z finančných operácií, ktoré klesli medziročne o 67 %. „Čisté úrokové výnosy ostali na rovnakej úrovni a čisté výnosy z poplatkov a provízií stúpli medziročne o 4,5 %,“ doplnila SBA.

Prevádzkový zisk bankového sektora pred tvorbou opravných položiek si pohoršil o viac ako 23 miliónov eur a dosiahol úroveň 223 miliónov eur.

Banky zaznamenali počas prvých troch mesiacov tohto roka rast vkladov aj úverov. Vklady klientov sa zvýšili medziročne o 5,2 %. „Stav úverov medziročne vzrástol o 7,7 %, predovšetkým pod vplyvom úverov pre obyvateľstvo, ktoré stúpli o 9,5 %,“ vyčíslila SBA.

Za prvé tri mesiace roka stúpol objem novoposkytnutých úverov na bývanie o viac ako 11 % pri priemernej úrokovej sadzbe 1,49 %. Objem novoposkytnutých spotrebiteľských úverov klesol o 8 % pri sadzbe 8,01 %. Naopak, podiel zlyhaných úverov klesol o 3,04 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky