Firmy žiadajú, aby nová Európska komisia urobila z priemyslu najvyššiu prioritu

Organizácie zastupujúce všetky odvetvia priemyslu v EÚ vyzývajú v spoločnej výzve hlavy štátov a vlád členských krajín, aby naliehali na nové zloženie Európskej komisie, aby identifikovalo priemysel ako najvyššiu prioritu svojho päťročného pracovného programu.

03.05.2019 15:40
debata (4)

Zároveň žiadajú, aby komisia vymenovala osobitného podpredsedu pre priemysel. Informovala o tom v piatok Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá sa k spoločnej výzve pridala.

V súčasnej dobe pracovné miesta v priemyselných odvetviach prinášajú priamy či nepriamy úžitok 52 miliónom Európanov a ich rodinám. EÚ tak teraz podľa signatárov výzvy potrebuje ambicióznu priemyselnú stratégiu na to, aby mohla konkurovať ostatným globálnym regiónom, napríklad Číne, Indii a USA, ktoré už priemysel zaradili na vrchol svojej politickej agendy.

Vo výzve priemyselné združenia preto tiež žiadajú od nového zloženia EK, aby urýchlene predložila ambicióznu dlhodobú priemyselnú stratégiu EÚ, ktorá bude obsahovať jasné ukazovatele a riadenie v tejto oblasti. Zároveň chcú, aby každoročne hlavy štátov a vlád na jarnom zasadnutí Európskej rady vyhodnotili pokroky v implementácii priemyselnej stratégie EÚ a poskytli politické usmernenia na podporu európskej konkurencieschop­nosti.

„My, signatári tohto manifestu, sa spoliehame na Vaše proaktívne a koordinované vedenie, ktoré zabezpečí, že Európa zostane centrom a lídrom inteligentného, inovatívneho a udržateľného priemyslu, ktorý bude prínosom pre všetkých Európanov a budúce generácie. Európa môže byť na svoj priemysel hrdá. Spoločne ho musíme urobiť jadrom budúcnosti EÚ. Európsky priemysel nájdeme všade v našom každodennom živote. So svojou kvalifikovanou pracovnou silou a jej celosvetovou reputáciou kvality a udržateľnosti je priemysel pre Európu a jej prosperitu životne dôležitý,“ uviedli vo výzve jej signatári.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Európska komisia #priemysel