Po odchode Britov z EÚ sa môže oslabiť podpora jadrovej energetiky

Po prípadnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie možno očakávať oslabenie pozície jadrovej energetiky v orgánoch Európskej komisie, ktoré dávajú vyjadrenia a stanoviská k energetickej politike. Myslí si to podpredseda predstavenstva slovenskej jadrovej spoločnosti VUJE Peter Líška.

05.05.2019 12:33
debata

"Po Brexite, čiže po odchode silného partnera Veľkej Británie, sa oslabí projadrová politika a taktiež očakávam odklonenie sa európskej mienky v oblasti energetiky od jadra. Mrzí ma, že Európska únia odchodom Veľkej Británie prichádza o významného podporovateľa jadrovej a teda bezuhlíkovej energetiky,“ uviedol Líška.

Podpredseda predstavenstva spoločnosti VUJE je presvedčený, že Veľká Británia po jej vystúpení z únie ešte pridá v podpore jadra.

"Británia si je ako ostrovná krajina vedomá toho, že sa nemôže spoliehať na dovoz elektriny z ostatných členských krajín EÚ. S Nórskom a Francúzskom je síce prepojená podmorským káblom, ale cez toto prepojenie môže importovať len pár percent svojej spotreby a preto má jadrová energetika v Británii zelenú. Uvedomujú si potrebu byť sebestační a málo závislí od externých dodávok elektriny, čo sa odzrkadľuje na ich plánoch postaviť ďalších šesť až osem reaktorov,“ zdôraznil Líška.

Otázkou podľa neho zostáva, ako sa postavia k Brexitu investori. "Tí už pre Brexit vyjadrili svoje obavy a podaktorí sa stiahli z plánovaných projektov. Briti však vedia, čo ich čaká a nebudú sa spoliehať na alternatívy ako je uhlie, či drevené peletky dovážané z Kanady,“ uzavrel Líška.

Momentálne je termín odchodu Veľkej Británie z Európskej únie nejasný. Európski lídri dali Londýnu čas na odchod do 31. októbra tohto roka. Podmienkou však je, že sa musia zúčastniť na májových eurovoľbách. Ak by sa tak nestalo, Európsku úniu automaticky opustia 1. júna. Zároveň platí, že ak britská politická scéna schváli dohodu o odchode, môžu odísť kedykoľvek počas tohto obdobia. Pôvodne mala Veľká Británia opustiť Európsku úniu 29. marca tohto roka.

Slovenská spoločnosť VUJE pôsobí v oblasti jadrovej energetiky, služieb na podporu a prevádzku prenosových a distribučných sústav. Realizuje energetické projekty formou dodávky na kľúč, od úvodnej dokumentácie až po konečné testovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #jadrová energetika