Trump pritlačil na Čínu, 10 % clo zvýšil na 25 %

Spojené štáty od piatku zvýšia súčasné desaťpercentné clo na tovar z Číny v objeme 200 miliárd dolárov ročne. Na twitteri to v nedeľu oznámil prezident Donald Trump. Clo bude po novom 25 percent. Obchodné rokovania s Čínou podľa neho pokračujú, ale príliš pomaly. Čína zvažuje, či pripravované rokovanie o obchode nezruší.

05.05.2019 20:04 , aktualizované: 06.05.2019 10:21
debata (38)

Prezident zároveň pohrozil, že Spojené štáty „onedlho“ zavedú 25-percentnú clo aj na výrobky v objeme 325 miliárd dolárov, ktoré zatiaľ clu nepodliehajú.

Predstavitelia americkej vlády pritom opakovane ubezpečovali, že vyjednávanie s Pekingom o odstránení vzájomných obchodných prekážok postupujú dobre, upozorňuje server CNBC. Trump o zvýšení desaťpercentného cla hovoril už na začiatku roka, po začatí rozhovorov ale tento krok neurobil.

„Tých desať percent sa v piatok zvýši na 25 percent. Ďalší tovar za 325 miliárd dolárov, ktoré nám Čína posiela, zostáva nezdanený, ale onedlho bude, a to sadzbou 25 percent,“ uviedol Trump na twitteri. Poplatky, ktoré platí Čína za vývoz do USA, podľa prezidenta nemali veľký vplyv na cenu výrobkov, náklady podľa neho nesie hlavne Čína. Agentúra Bloomberg ale podotýka, že väčšinu dodatočných výdavkov v skutočnosti pokryjú spoločnosti, ktoré čínsky tovar importujú.

„Obchodná dohoda s Čínou pokračuje, ale príliš pomaly, pretože oni sa snažia znovu začať rokovať. To nie!“ dodal Trump.

Čína zvažuje zrušiť rokovanie

Do Washingtonu sa má vrátiť čínska delegácia, ktorú vedie vicepremiér Liou Che. Podľa CNBC sa v poslednej dobe objavilo množstvo správ, že rokovania USA s Čínou sa chýlia ku koncu a že dohoda by mohla byť uzavretá už v piatok. Hovorca Bieleho domu Sarah Sandersová vo štvrtok povedala, že po rozhovoroch v nasledujúcom týždni sa Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching rozhodnú, či sa stretnú a podpíšu finálne dohody.

Peking uvažuje po oznámení nových ciel na dovoz čínskych tovarov do USA o zrušení obchodných rokovaní. „Čína by nemala rokovať s pištoľou pri hlave,“ citoval v pondelok Wall Street Journal zdroj oboznámený so záležitosťou. Agentúra Bloomberg s odvolaním na informované zdroje uviedla, že Peking uvažuje o posunutí obchodných rokovaní, ktoré sa mali začať v stredu.

Čína sa však nakoniec zrejme rozhodne v rokovaniach pokračovať – Čína uviedla, že jej obchodná delegácia sa pripravuje na návštevu USA. To znamená, že ďalšie kolo rokovaní o obchode s USA sa zrejme začne podľa plánu, aj napriek novým americkým clám.

Spojené štáty vlani ešte pred desaťpercentným clom na časť dovozu zaviedli tiež 25-percentný poplatok na výrobky za 50 miliárd dolárov ročne. CNBC uvádza, že nezhody v rámci aktuálnych rokovaní panujú hlavne okolo krádeží duševného vlastníctva a povinnosti zahraničných firiem pri vstupe na čínsky trh dať svoje technológie čínskym firmám. Spory sa vraj vedú tiež o tom, či majú byť clá úplne odstránené, alebo či sa majú ďalej vyberať ako „vymáhací mechanizmus“.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna