Slovensko malo historicky najnižší deficit, podliezol aj plán

Slovensko vlani hospodárilo s historicky najnižším schodkom verejnej správy, ktorý dosiahol úroveň 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oproti rozpočtovanej výške bol schodok nižší o 0,13 percentuálneho bodu (p. b.) a medziročne klesol o 0,10 p. b. Vyplýva to z Návrhu štátneho záverečného účtu za rok 2018, ktorý v utorok schválila vláda. Na rokovanie ho predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

07.05.2019 14:59
debata (4)

Plnenie rozpočtu verejnej správy v roku 2018 bolo ovplyvnené viacerými faktormi. „Na príjmy rozpočtu pozitívne vplýval rast slovenskej ekonomiky, s tým súvisiaci rast zamestnanosti a lepší výber odvodov,“ priblížil rezort financií. Medziročne vzniklo podobne ako pred rokom viac ako 50.000 nových pracovných miest, čo pozitívne ovplyvnilo nielen príjmy, ale aj výdavky verejnej správy. Daňové a odvodové príjmy verejnej správy za rok 2018 boli oproti schválenému rozpočtu vyššie o 820,9 milióna eur. „Pozitívne sa skončilo hospodárenie Sociálnej poisťovne a oblasti verejného zdravotného poistenia, na ktoré mali vplyv najmä vývoj zamestnanosti a rast miezd,“ doplnilo MF SR.

Dlh verejnej správy klesol už piaty rok za sebou. Podľa metodiky ESA 2010 dosiahol 48,9 % HDP a v pomere k HDP sa oproti predchádzajúcemu roku 2017 znížil o 2,0 p. b. V rámci Európskej únie vlani dosiahlo deväť krajín vyšší schodok a 17 krajín dosiahlo vyšší dlh verejnej správy ako Slovenská republika. Za rok 2018 bol priemerný schodok EÚ 28 vo výške 0,6 % HDP a priemerný dlh verejnej správy EÚ 28 dosiahol 80 % HDP. „Na dosiahnutie nižšieho schodku, ako aj dlhu verejnej správy oproti rozpočtu mal pozitívny vplyv aj nižší hotovostný schodok štátneho rozpočtu, a tým aj nižšia potreba jeho refinancovania,“ priblížilo MF SR.

Hotovostné príjmy štátneho rozpočtu dosiahli v minulom roku výšku 15,4 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast takmer o 5,4 %. Hotovostné výdavky boli vo výške 16,6 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o 3,8 %. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu dosiahol 1,2 miliardy eur a medziročne sa znížil o 37 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #HDP