Z Činy prišli nečakané čísla. Vývoz sa znížil, dovoz stúpol

Čínsky vývoz sa v apríli nečakane znížil, zatiaľ čo dovoz prekvapil prvým rastom za päť mesiacov.

08.05.2019 08:28
debata (17)

Vývoz klesol medziročne o 2,7 percenta na 193,5 miliardy dolárov, dovoz sa zvýšil o štyri percentá na 179,6 miliardy dolárov. S odvolaním sa na colné údaje o tom informovala agentúra Reuters.

Pokles exportu zaskočil analytikov, ktorí podľa Reuters predpovedali, že po marcovom zvýšení o 14,2 percenta sa rast spomalí na 2,3 percenta. Dovoz tiež prekvapil, keď namiesto poklesu o 3,6 percenta vykázal štvorpercentný rast. V marci sa dovoz znížil o 7,6 percenta.

V obchode s USA vykázala Čína v apríli prebytok 21 miliárd dolárov, keď vývoz do USA medziročne klesol o 13,2 percenta na 31,4 miliardy dolárov a dovoz o 25,7 percenta na 10,3 miliardy. Za prvé štyri mesiace sa vývoz do Spojených štátov znížil o 9,7 percenta, zatiaľ čo dovoz amerického tovaru poklesol o 30,4 percenta.

Vo štvrtok a piatok majú pokračovať rokovania Pekingu a Washingtonu o obchodnej dohode. Obe strany síce skôr vyjadrovali spokojnosť nad ich priebehom, americký prezident Donald Trump ale počas víkendu zvýšil clá a pohrozil zavedením ďalších. Podľa USA Čína nedodržala svoje záväzky a porušila svoje sľuby.

Ekonómovia upozorňujú, že aj keby sa dosiahla dohoda, čínsky vývoz bude v tomto roku pre slabý svetový dopyt nevýrazný a výrobcovia zamestnávajúci milióny ľudí budú pod tlakom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #obchodná vojna