Poisťovňa Penty Dôvera zdvojnásobila zisk, môže skončiť aj na Boroch

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla v minulom roku zisk vo výške 35,5 mil. eur, pričom je tržby boli 1,4 mld. eur.

08.05.2019 13:16
debata (40)

Vyplýva to z informácií uverejnených na internetovej stránke www.finstat.sk. Zdravotná poisťovňa zvýšila svoj zisk oproti roku 2017 (17 mil. eur) o 109 %. Jej tržby vtedy boli vo výške 1,27 mld. eur, v roku 2018 tak narástli o 10 %. Použitie účtovného zisku je v rukách akcionára, spoločnosti Penta.

Ako poisťovňa uviedla pre agentúru SITA, zisk používajú aj na rozvoj služieb pre poistencov, lekárov a nemocnice a zároveň aj pre zamestnávateľov a živnostníkov. "Technicky je použitie účtovného zisku v rukách akcionára. Bez pozitívnych hospodárskych výsledkov však nie je možné zlepšovať služby a investovať do ďalšieho rozvoja zdravotnej poisťovne,“ informovala Dôvera.

Akcionár sa podľa poisťovne môže rozhodnúť aj tak, že časť zo zisku využije na iné investície v zdravotníctve. Dôvera pripomenula, že aktuálne je najväčšou investíciou finančnej skupiny Penta, pod ktorú poisťovňa patrí, Nemocnica novej generácie Bratislava Bory.

V súčasnosti má poisťovňa za prvý kvartál tohto roka stratu vo výške 12,5 mil. eur. „Takýto vývoj sme očakávali vzhľadom na to, že finančné zdroje systému nezodpovedajú zvýšeným požiadavkám a platbám pre poskytovateľov. Ak nedôjde k dofinancovaniu sektora, bude potrebné pristúpiť k radikálnejším racionalizačným opatreniam,“ informovala Dôvera.

Dôvera zdravotná poisťovňa je najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa na Slovensku. Zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre 1,5 milióna poistencov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Dôvera #zdravotná poisťovňa