Trump: Clá rád ponechám, vynášajú nám 100 miliárd dolárov ročne

Donald Trump rád ponechá v platnosti clá na čínsky tovar, pretože ho podľa jeho slov teší, že Spojeným štátom ročne privádzajú do štátnej pokladnice viac ako 100 miliárd dolárov.

08.05.2019 20:00
debata (33)

Americký prezident zároveň varoval Čínu, ktorej delegácia bude vo Washingtone vo štvrtok a v piatok pokračovať v obchodných rokovaniach, nech sa vzdá nádejí, že bude schopná lepšie sa dohodnúť na obchodných vzťahoch s prípadným víťazom prezidentských volieb z radov demokratov. „To sa nestane,“ napísal v stredu Trump na twitteri.

„Dôvodom cúvania Číny a jej pokusu vyjednať zmeny v obchodnej dohode je úprimná NÁDEJ, že budú môcť ‚vyjednávať‘ s Joeom Bidenom alebo s nejakým iným slabošským demokratom,“ napísal súčasný šéf Bieleho domu.

Spojené štáty v stredu oznámili, že od piatku zdvihnú clá na čínsky dovoz v ročnom objeme 200 miliárd dolárov na 25 zo súčasných 10 percent. Vyplýva to zo záznamu vo vládnom federálnom registri. Trump tento krok avizoval už v nedeľu.

Podľa zdrojov agentúry Reuters oboznámených s priebehom rozhovorov sa Čína snaží zmeniť už skôr dohodnuté ustanovenia, ktoré určujú, ako by sa na ich základe mali upraviť čínske zákony. To by predpokladalo zmeny v takmer každej z už uzavretých kapitol takmer 150-stránkovej obchodnej dohody medzi Washingtonom a Pekingom. Podľa agentúry Reuters zmeny požadované Čínou významne komplikujú uzavretie konečnej dohody v nasledujúcich dvoch dňoch, teda pred ohláseným zvýšením amerických ciel.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna