Výnimočný týždeň v Británii. Vydržali bez elektriny z uhlia

Británia sa prvýkrát od priemyselnej revolúcie v 19. storočí obišla celý jeden týždeň bez elektriny vyrobenej z uhlia. Podľa prevádzkovateľa britskej rozvodnej siete dosiahli tento nový rekord v stredu popoludní.

09.05.2019 10:30
debata (15)

Londýn sa chce uhoľných elektrární úplne zbaviť do roku 2025. Zatiaľ ešte hrajú tieto elektrárne významnú úlohu ako záložné zdroje pre obdobie zvýšeného dopytu. Potreba uhoľných elektrární však klesá v dôsledku rastúcej produkcie elektriny z obnoviteľných zdrojov, ako sú veterná či slnečná energia. Atraktivitu uhlia navyše podkopávajú jeho vysoké ceny na medzinárodnom trhu, píše denník The Guardian.

Svoj prvý celý deň bez elektriny vyrobenej z uhlia od roku 1882 – keď v Londýne začala prevádzku celosvetovo prvá uhoľná elektráreň dodávajúca elektrický prúd pre verejné využitie – zaznamenala Británia predvlani v apríli.

„Ešte pred niekoľkými rokmi nám hovorili, že Británia sa bez spaľovania uhlia nezaobíde,“ uviedol Doug Parr z ekologickej organizácie Greenpeace. „Teraz sa uhlie rýchlo stáva bezvýznamným, a to v prospech našej klímy a kvality ovzdušia,“ dodal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #uhlie #OZE