Ruská ropa v potrubí je už čistejšia, ale nie dostatočne

Kvalita znečistenej ropy, ktorú Rusko dodáva cez prístav Usť-Luga do Európy sa zlepšila, zatiaľ ale nie natoľko, aby ju európske rafinérie mohli použiť.

10.05.2019 06:48
debata (16)

Požadovanú kvalitu pravdepodobne nedosiahne skôr ako 11. mája. S odvolaním sa na zdroje z odvetvia to vo štvrtok uviedla agentúra Reuters. Pre znečistenie nedostáva ruskú ropu ani Slovenská republika.

Ropa bola v apríli kontaminovaná nadmernou hladinou organického chloridu. Uvedená látka sa používa na zvýšenie produkcie ropy. Pred transportom je ale potrebné ju od ropy oddeliť, pretože môže poškodiť rafinérie. Rusko sľubovalo, že problém vyrieši do 6. mája, ale termín odložilo.

Podľa zdrojov Reuters sa doteraz podarilo hladinu organického chloridu znížiť na 50–60 častíc na jeden milión (ppm), čo je stále nad normou povoleným maximom 10 PMM. Znečistenie sa spočiatku pohybovalo na úrovni 150–330 PMM.

Obchodníci podotýkajú, že nejaký čas potrvá, než ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť vyprázdni nádrže s kontaminovanou ropou. Začiatok nakládky na tankery odhadujú najskôr na 11. mája.

Obnovenie dodávok počas mája očakáva najväčšia poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen. Predseda českej Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Pavel Švagr v Českej televízii odhadol, že čistá ruská ropa dorazí do Česka okolo 20. až 22. mája. Pôvodný termín okolo 15. mája sa nestihne pre technické problémy.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v utorok uviedol, že situácia okolo dodávok ropy by sa mala v druhej polovici mája normalizovať. Navrhol tiež presnejšiu reguláciu v oblasti kontroly kvality ropy. Úrady už zdroj znečistenia v ropovode Družba odhalili. Minister uviedol, že v súvislosti s kontamináciou boli zadržaní štyria ľudia.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko