Trumpov totálny úder. Pripravuje clá na všetok čínsky tovar

Americký prezident Donald Trump pokračuje v silnom tlaku na Čínu. Spustil prípravu zavedenia ciel na celý čínsky dovoz do USA.

10.05.2019 22:47 , aktualizované: 11.05.2019 05:30
debata (88)

Prezident USA Donald Trump nariadil Úradu amerického obchodného splnomocnenca (USTR), aby spustil proces vedúci k zvýšeniu ciel na všetok zvyšný dovoz z Číny.

Informoval o tom vo vyhlásení obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer. Opatrenie sa má dotknúť tovaru v ročnom objeme zhruba 300 miliárd USD. Podrobnosti úrad zverejní na svojom webe v pondelok.

Oznámenie je podľa agentúry AP ďalšou eskaláciou obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Prišlo krátko potom, keď USA začali uplatňovať zvýšené clá na časť čínskeho dovozu.

Návrh zavedenia nových ciel musí byť pred oficiálnym zavedením predložený verejnosti na konzultácie. Podľa informácií od zdrojov by nové clá mala byť vo výške 25 percent. Podľa agentúry Bloomberg zástupcovia USA povedali na obchodnom rokovaní, že majú tri až štyri týždne na dokončenie dohody, inak budú nové clá zavedené.

Hlavný čínsky vyjednávač Liou Che v rozhovore pre hongkongskú televíznu stanicu Phoenix uviedol, že v rokovaní zostávajú tri sporné body. Jedným z nich sú práve clá. Čínska strana sa domnieva, že ak má byť dohoda uzavretá, musia byť zrušená všetky clá. Podľa skorších informácií médií Trump chce časť ciel zachovať. Liou je však optimistický, verí v dosiahnutie dohody a zdôraznil, že rokovania neboli prerušené.

Analytici banky Goldman Sachs Alec Phillips a Blake Taylor upozornili, že napriek zvýšeniu ciel a hrozbe zavedenia ďalších ciel na čínsky tovar existuje reálna šanca, že obe mocnosti ukončia spor ešte predtým, než sa začnú zvýšené clá vyberať. Vyššie clá zavedené v piatok sa totiž nevzťahujú na tovar, ktorý už vyplával z Číny. Prakticky by sa tak vyššie clá mohli začať uplatňovať na tovar, ktorý dorazí do USA za dva až tri týždne. Dovtedy by sa obe strany mohli dohodnúť. Novo oznámené clá na zostávajúci čínsky tovar by mohli byť podľa nich reálne zavedené najskôr za dva až tri mesiace.

Rokovania boli, výsledky nepriniesli

Spojené štáty začali v piatok minútu po polnoci miestneho času (06:01 SELČ) uplatňovať clo na dovoz čínskeho tovaru v ročnom objeme 200 miliárd USD vo výške 25 percent namiesto doterajších 10 percent. Čína vyslovila nad zvýšením ciel poľutovanie a pohrozila odvetnými krokmi. Vo Washingtone potom v piatok druhý deň pokračovalo rokovanie medzi USA a Čínou na túto tému, ale ešte pred poludním miestneho času (pred 18:00 SELČ) sa skončilo. Prezident Donald Trump rokovania označil za úprimné a potvrdil, že budú pokračovať. Clá je možné aj zrušiť, dodal.

„V posledných dvoch dňoch viedli Spojené štáty a Čína úprimné a konštruktívne rokovania o obchodných vzťahoch medzi oboma krajinami. Vzťah medzi (čínskym) prezidentom Si Ťin-pchingom a mnou zostáva veľmi silný,“ napísal Trump na twitteri a dodal, že rozhovory budú pokračovať. O žiadnom dátume sa ale nezmienil.

„Spojené štáty medzitým zaviedli na čínsky tovar clá, ktoré môžu, ale nemusia byť zrušené v závislosti na tom, čo sa stane, a s ohľadom na ďalšie rokovania,“ pokračoval Trump.

Akciové trhy na Trumpove tweety s hodnotením obchodných rokovaní zareagovali s úľavou. Počas dňa hlavné indexy oslabovali, aj keď straty neboli nijak výrazné. Po prezidentových tweetoch indexy zamierili nahor a krátko pred koncom obchodovania boli v miernom zisku.

Trump ešte pred piatkovými rozhovormi na twitteri napísal, že s dohodnutím obchodnej zmluvy s Čínou sa „rozhodne neponáhľa“. Americká ekonomika podľa prezidenta zarobí ďaleko viac na clách, než na akékoľvek zmluve.

„Clá našej krajine prinesú ĎALEKO VIAC prospechu, ako aj tá najúžasnejšia zmluva tradičného druhu,“ napísal Trump.

Čínska reakcia na Trumpove oznámenie o zvýšenie ciel bola umiernená, napísal denník The New York Times. Peking nedal nijako najavo, kedy a ako na krok Washingtonu odpovie. Ani čínske štátom kontrolované média dnes nevyzvali na dramatické protiakcie, akými by napríklad bol bojkot amerického tovaru, upozornil denník.

Vo Washingtone medzitým o novej obchodnej zmluve rokovali americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer, minister financií Steven Mnuchin a čínsky splnomocnenec Liou Che. „Bola to konštruktívna diskusia, to je všetko, čo môžem vyhlásiť,“ povedal novinárom Mnuchin po poldruhahodinovej besede. Dodal, že rozhovory sa pre dnešok skončili.

Šéf čínskeho štátneho denníka Global Times Chu Si-ťin krátko po skončení rozhovorov na twitteri napísal, že piatkový záver rokovania nie je definitívny. „Dozvedel som sa z autoritatívnych zdrojov, že čínsko-americké obchodné rokovania neskrachovalo. Obe strany rokovania považujú za konštruktívne a v konzultáciách budú pokračovať. Dohodli sa, že sa v budúcnosti znova stretnú v Pekingu,“ napísal Chu, bez toho aby sa zmienil o konkrétnom dátume.

Televízia CNN vo štvrtok uviedla, že ak sa dvojdňové rozhovory vo Washingtone budú vyvíjať dobre, potom Spojené štáty zrejme nové clá uplatňovať nebudú. V piatok ale CNN oznámila, že nič nenasvedčuje, že by Trump chcel zvýšenie ciel pozdržať. Agentúra Bloomberg uviedla, že rokovania priniesli len nepatrný pokrok.

Trump sa vo štvrtok stretol s Lighthizerem a Mnuchinem, aby spolu prerokovali možnosti, ako predísť neúspešnému rokovaniu o dohode. Trump povedal, že Čína sa snaží rozhovory sabotovať, keďže chce znovu otvoriť už dohodnuté časti nových dohôd.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna