Oceliari sú v štrajkovej pohovosti, spor o platy rieši sprostredkovateľ

Sprostredkovateľ, ktorého už určilo ministerstvo práce, má vyriešiť spor medzi vedením U. S. Steelu a odborármi. Počas kolektívneho vyjednávania, ktoré trvalo od polovice januára do polovice apríla, ani po deviatich kolách sa nedohodli o mzdových podmienkach zamestnancov pre rok 2019.

11.05.2019 18:34
debata

V hutníckej fabrike je preto momentálne vyhlásená štrajková pohotovosť. Odborári požadujú rast tarifných miezd pre každého zamestnanca o 70 eur, pričom návrh zamestnávateľa je len 20 eur.

„Predpokladáme, že po oboznámení sa so situáciou v U. S. Steel Košice zo strany sprostredkovateľa dôjde k iniciovaniu jeho samostatných stretnutí so zamestnávateľom a odbormi. Následne sa dá očakávať predloženie návrhu sprostredkovateľa, ktorý má viesť ku kompromisnému riešeniu prijateľnému pre obe strany. Ak k dohode nedôjde ani po konaní pred sprostredkovateľom, jedinou cestou pre odbory a zamestnancov bude štrajk,“ uviedli zástupcovia odborov v stanovisku.

Doplnili, že v rámci upevňovania solidarity a podpory medzi zamestnancami nosia tí najstatočnejší na odeve pripevnenú nálepku „štrajková pohotovosť“.

V hutníckej firme je uzatvorená platná podniková kolektívna zmluva na obdobie od 1. apríla 2016 do 31. marca 2020 s tým, že každý rok sa vo forme dodatkov rokuje o mzdovej časti.

Hutníci momentálne tento mesiac pracujú iba štyri dni v týždni a dostávajú 70 percent platu. S takýmto návrhom vedenia hutníckej fabriky odborári súhlasili. Dôvodom je aktuálna nepriaznivá situácia na trhu s oceľou. Tento režim platí nielen pre bežných zamestnancov, ale aj riadiacich pracovníkov a vedenia. V podobnom režime už vo fabrike zamestnanci pracovali aj v roku 2015.

Od polovice apríla mohli záujemcovia čerpať neplatené voľno, ktoré im zamestnávateľ ponúkol. Platilo to od veľkonočných sviatkov až do konca apríla, pričom v takom prípade si museli zamestnanci, ktorí sa pre tento krok rozhodli, platiť pomernú časť zdravotného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #U.S. Steel Košice