Maďari dostali znova špinavú ropu

Testovacie dodávky ruskej ropy po dvojtýždňovej odstávke už obdržala maďarská ropná skupina MOL. Podľa zdrojov agentúry Reuters je čierne zlato dodané prostredníctvom ropovodu Družba stále silne znečistené organickým chloridom.

13.05.2019 18:00
debata (9)

Viaceré európske rafinérie vrátane Slovenska prestali ruskú ropu odberať potom ako sa koncom apríla znečistenie organickým chloridom pohybovalo na úrovni 150 až 300 častíc na jeden milión jednotiek ppm. Najnovšie znečistenie je síce "len“ na rovni 50 až 60 pmm ale normou predpísaná hodnota je 10 ppm.

V minulosti pritom Rusi nemali problém dosahovať hodnotu 3 ppm. Organický chlorid sa používa na zvýšenie ťažby končiacich ložísk ropy a po vyťažení sa musí odstrániť zo získaného čierneho zlata. V opačnom prípade hrozí korózia prepravných potrubí aj zariadení slúžiacich na spracovanie ropy.

Ukrajinský prevádzkovateľ ropovodov Ukrtransnafta už v sobotu uviedol, že odborníci z MOL-u vykonali dodatočné analýzy ropy, ktorá je v súčasnosti v potrubí, a potvrdili, že sú pripravení ju prijať. Aj vďaka tomu obnovila Ukrtransnafta v sobotu popoludní prepravu ropy k európskym zákazníkom. MOL podľa zdrojov Reuters chce prostredníctvom testovacej dodávky preveriť prevádzku svojich rafinérií. Zároveň dúfa, že dodávky budú obnovené od 17. mája.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #MOL