USA Číne preclí takmer všetko, aj mobily. Lieky a vzácne minerály nie

Zoznam výrobkov, ktoré by mohli po príslušnej procedúre podliehať americkým clám vo výške až 25 percent uvaleným na čínsky tovar, zahŕňa aj mobily či laptopy. Nie sú do neho však zahrnuté lieky alebo vzácne minerály, uviedol v pondelok Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR).

14.05.2019 08:00
debata (12)

Spojené štáty zvažujú uvalenie ciel na tovar dovážaný z Číny v hodnote približne 300 miliárd dolárov ročne. Podľa USTR sa 17. júna uskutoční verejné vypočutie k zoznamu 3805 kategórií výrobkov, ktoré by mohli podliehať clám vo výške až 25 percent. Týždeň po skončení vypočutia sa majú uskutočniť záverečné komentáre k jednotlivým položkám.

Argumentačné obdobie bude pravdepodobne dokončené ešte pred cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa na summit G20 v Japonsku v dňoch 28. a 29. júna. Trump sa tam stretne aj so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom a načasovanie procesu by mu malo umožniť byť v pozícii, kedy bude môcť nariadiť aktiváciu ciel.

Navrhovaný zoznam zahŕňa takmer všetky spotrebiteľské výrobky, ktorých sa netýkali predchádzajúcej cla. Tie sa vzťahovali na čínsky dovoz v ročnom objeme približne 250 miliárd dolárov. Nové clá by tak mohli byť uvalená napríklad na mobilné telefóny, prenosné počítače a tablety.

Zoznam na takmer 140 stranách zahŕňa napríklad oblečenie, obuv, knihy, mäso, motocykle, zábavnú pyrotechniku ​​alebo hudobné nástroje. Chýba v ňom ale lieky a vybrané zdravotnícke výrobky alebo vzácne nerasty. Niektoré z nich sú dôležité pre výrobu elektromobilov a obranný či farmaceutický priemysel, poznamenala agentúra Reuters.

Trump minulý týždeň nariadil USTR, aby začal proces vedúci k uvaleniu ciel na takmer všetok zvyšný dovoz z Číny. Oznámenie prišlo len krátko po tom, Keď sa skončilo 11. kolo obchodných rokovaní medzi zástupcami Číny a USA bez dohody.

Ďalej tak eskaluje obchodná vojna medzi Washingtonom a Pekingom. Medzi oboma veľmocami sa naplno rozhorela vlani v marci, keď Trump podpísal dekrét o uvalení cla na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 60 miliárd dolárov a v rovnakom čase nadobudli platnosť 25-percentné clá na dovoz ocele a desaťpercentné clá na dovoz hliníka do USA, ktorá sa tiež výrazne dotkla Číny.

O ďalších clách vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 50 miliárd USD, Trump rozhodol v polovici minulého júna. Nasledovala cla vo výške desiatich percent na tovar v objeme 200 miliárd USD, ktorá sa teraz zdvihla na 25 percent. Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú ale aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Čína na americkej kroky reaguje protiopatreniami.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna #clá