Trump testuje, čo si môže voči Číne dovoliť

Americko-čínska obchodná vojna sa nemusí tak skoro skončiť. Obom ekonomikám sa darí a americký prezident Donald Trump zavedením ďalších ciel len testuje, kam až môže zájsť. Slovenská ekonomika zatiaľ necíti dôsledky eskalácie tohto obchodného konfliktu. V diskusnej relácii na Tablet TV to povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis.

15.05.2019 10:19
debata (4)

„Nové americké clá na čínske tovary prišli ako blesk z jasného neba, lebo sa javilo, že dohoda môže byť blízko. Spôsobilo to nervozitu na finančných trhoch. Nie je to však panika. Rokovania totiž pokračujú. Trump však skúša, kam až môže zájsť, pretože americká ekonomika rastie a má veľmi nízku nezamestnanosť, blízko 50-ročných miním, akciové trhy v predchádzajúcich týždňoch prepisovali historické maximá. Čínska ekonomika sa tiež zotavila zo spomalenia v roku 2018, a preto ani Čína nie je tlačená k múru,“ konštatoval Pánis.

Tlak na obe strany by vzrástol, keby sa začali zhoršovať ekonomické ukazovatele. Vtedy by bola snaha uzavrieť rýchlo dohodu. „Ak by sa zaviedli celoplošné 25 % clá, čínsku ekonomiku by to spomalilo o 1,5 % a americkú o 0,3 %. Čína nepotrebuje dohodu okamžite, v časovej tiesni je skôr Trump, ktorý potrebuje víťazstvo vo voľbách v roku 2020 a nevyhovovala by mu obchodná vojna, ktorá by spomaľovala americkú ekonomiku,“ zdôraznil Pánis.

Koncom týždňa vyprší lehota, dokedy má Trump rozhodnúť, či zavedie ďalšie clá voči EÚ, ktoré by sa týkali aj vývozu áut do USA. Podľa Pánisa je ťažké odhadnúť, či Trump zavedie clá aj voči EÚ alebo rozhodnutie oddiali. „Vyostrená situácia s Čínou však naznačuje, že nebude chcieť otvoriť druhý front obchodnej vojny. Blížia sa americké prezidentské voľby, preto by bolo náročné koordinovať postup pri dvoch obchodných vojnách,“ upozornil Pánis.

Slovenská ekonomika zatiaľ necíti dôsledky eskalácie americko-čínskej obchodnej vojny. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR v prvom štvrťroku 2019 vzrástla o 3,7 %. „Ak by však eskalovala americko-čínska obchodná vojna a zaviedli sa clá na európske automobily, malo by to veľký dosah na ekonomiku eurozóny na čele s Nemeckom. Veľký vplyv by to malo aj na naviazané ekonomiky, medzi ktoré patrí aj slovenská. Konkrétne čísla je však nateraz predčasné hovoriť,“ dodal Pánis.

Obchodný spor medzi Washingtonom a Pekingom sa vyostril minulý týždeň. USA v piatok zvýšili clá na čínsky import v hodnote 200 miliárd USD (177,86 miliardy eur) z 10 % na 25 %. Čína v pondelok zareagovala odvetnými clami na tovary v USA v hodnote 60 miliárd USD.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna #clá