USA dali Huawei na čierny zoznam, odstrihnú ju od amerických technológií

Americké ministerstvo obchodu zaradilo čínsku firmu Huawei Technologies Co Ltd a jej 70 pobočiek na čierny zoznam, čo postihnutej spoločnosti výrazne skomplikuje prístup k súčiastkam a komponentom ponúkaným americkými firmami.

16.05.2019 08:00 , aktualizované: 16:04
debata (38)

Spoločnosť Huawei, ktorú spravodajské služby USA podozrievajú zo spolupráce s čínskou rozviedkou, bude podľa agentúry Reuters postihnutá natoľko, že nebude môcť pre závislosť na amerických dodávkach predávať niektoré svoje výrobky.

Ministerské rozhodnutie sa opiera o stredajší exekutívny príkaz prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pre údajné ohrozeniueame­rických telekomunikačných sietí vyhlásil stav núdze. Podľa denníka The Washington Post má krok zabrániť vplyvu zahraničných rozviedok a je zameraný voči Číne. Minister obchodu Wilbur Ross vo vyhlásení uviedol, že Trumpov dekrét „zabráni tomu, aby cudzie firmy využívali americkú technológiu spôsobom potenciálne podkopávajúcim národnú bezpečnosť Spojených štátov alebo ich záujmy v oblasti zahraničnej politiky“.

Rozhodnutie ministerstva obchodu, ktoré vstúpi do platnosti v priebehu niekoľkých dní, bude v praxi znamenať, že firma Huawei bude potrebovať súhlas americkej vlády, aby zakúpila súčiastky vyrobené v USA. Bez vládnej licencie nebude mať prístup k americkým technológiám.

Rozhodnutie amerického prezidenta umožňuje Bielemu domu zakázať akýkoľvek obchodný kontakt s firmou Huawei, ktorú Washington obviňuje z väzieb na čínsku rozviedku. Trump pri vyhlásení stavu núdze využil zákona, ktorý mu dáva právo regulovať obchod v prípade ohrozenia americkej národnej bezpečnosti.

Huawei: USA nebudú bezpečnejšie

Spoločnosť Huawei Technologies je pripravená a ochotná spolupracovať s vládou USA a navrhnúť účinné opatrenia s cieľom zaistiť kompletnú bezpečnosť jej technológií a produktov, uviedla firma v stanovisku.

„Obmedzenie spoločnosti Huawei v podnikaní na území Spojených štátov amerických neznamená, že USA budú bezpečnejšie alebo silnejšie. Naopak, krajinu to obmedzí a prinúti k využívaniu menej kvalitných, ale drahších alternatív. USA tak budú zaostávať v nasadení 5G a nakoniec poškodia záujmy amerických spoločností a spotrebiteľov,“ konštatuje sa v stanovisku firmy.

V Nemecku má Huawei šancu

Šéf nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví odmieta vyraďovanie čínskej spoločnosti Huawei z budovania mobilných sietí piatej generácie v Nemecku.

Predseda Spolkovej agentúry pre sieťové odvetvia (Bundesnetzagentur) Jochen Homann uviedol, že pre všetky firmy by mali platiť rovnaké kritériá. „Ktokoľvek stanovené kritériá splní, mal by sa na procese zúčastniť, bez ohľadu na názov firmy,“ citovala Homanna tlačová agentúra DPA. Zároveň dodal, že regulačný úrad predstaví v priebehu letných mesiacov návrh nových bezpečnostných požiadaviek.

Kríza medzi štátmi

The Washington Post upozornil, že stav núdze prezident vyhlásil v čase prehlbujúcej sa krízy v hospodárskych vzťahoch s Čínou. V exekutívnym príkaze uviedol, že cudzí nepriatelia zneužívajú zraniteľnosti amerického telekomunikačného systému. Poukázal na nebezpečenstvo hospodárskej a priemyselnej špionáže.

Trumpove stredajšie rozhodnutie sa podľa amerických médií dlho očakávalo, ale blokovala ho americká Národná hospodárska rada, hlavný poradný orgán prezidenta v oblasti zahraničných ekonomických vzťahov. Teraz podľa denníka The Washington Post rada svoje námietky stiahla v reakcii na viaznuce rokovania Washingtonu s Pekingom o novej obchodnej zmluve.

.....

VIDEO: Slovensko sa zaradilo k štátom, ktoré sa jednoznačne nevyjadrili proti spolupráci s čínskou firmou Huawei. Koncom januára premiér Peter Pellegrini povedal, že Slovensko čaká na dôkazy a nechce sa dostať do obchodnej vojny.

Video
38 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Huawei