S USA má EÚ obchodný prebytok, s Čínou deficit

Prebytok Európskej únie v obchode so Spojenými štátmi sa v prvom štvrťroku medziročne znížil na 33,9 miliardy eur z 36,2 miliardy eur. Deficit v obchode s Čínou sa prehĺbil na 49,4 miliardy eur z 46,9 miliardy pred rokom. Oznámil to vo štvrtok štatistický úrad Eurostat.

16.05.2019 16:28
debata (1)

Prebytok Európskej únie v obchode so Spojenými štátmi sa v prvom štvrťroku medziročne znížil na 33,9 miliardy eur z 36,2 miliardy eur. Deficit v obchode s Čínou sa prehĺbil na 49,4 miliardy eur z 46,9 miliardy pred rokom. Oznámil to vo štvrtok štatistický úrad Eurostat.

Celkový deficit dvadsaťosmičky v obchode s tovarom sa v prvom kvartáli medziročne zvýšil na 24 miliárd eur z 9,6 miliardy. Príčinou deficitu bol predovšetkým dovoz energií z Ruska a Nórska. Významne sa na ňom podpísal aj posun v obchodnej bilancii s Tureckom a Južnou Kóreou, ktorý sa prehupol z prebytku do deficitu, uviedla agentúra Reuters.

Spojené štáty uvalili na tovar z Európskej únie clá a hrozia ďalšími, prekáža im súčasný stav vzájomnej obchodnej výmeny. EÚ i USA kritizujú Čínu za to, že presadzuje voľný obchod, ale odmieta dodržiavať pravidlá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Európska únia #Čína #USA