USA, Kanada a Mexiko sa dohodli na zrušení ciel

Spojené štáty do 48 hodín zrušia clá na dovoz ocele a hliníka z Kanady. Obe krajiny to oznámili vo svojom piatkovom spoločnom oznámení.

17.05.2019 22:17
debata (5)

Kanada súbežne zruší odvetné clá na americké výrobky. Podobný krok sa očakáva medzi USA a Mexikom. O uzavretí dohody, ktorá ruší clá s Kanadou a Mexikom, v piatok podľa agentúry Reuters hovoril aj americký prezident Donald Trump, aj keď clá na oceľ a hliník výslovne nespomenul. Dodal ale, že dúfa v skoré schválenie novej severoamerickej obchodnej zmluvy v Kongrese.

„Teší ma, že môžem oznámiť, že sme dosiahli dohodu s Kanadou a Mexikom a budeme do týchto krajín môcť predávať naše výrobky bez ciel, alebo bez väčších ciel,“ povedal Trump vo Washingtone na stretnutí realitných maklérov.

Namiesto ciel má byť zavedený monitorovací systém, ktorý zabezpečí, aby sa do USA a Kanady nedostali suroviny z iných štátov, ktoré z amerických ciel na oceľ a hliník výnimku nedostanú. Dohoda nezavádza na dovoz ocele ani na hliník kvóty.

Podľa vysoko postaveného mexického činiteľa, s ktorým hovorila agentúra Reuters, Mexiko ihneď potom, keď Washington oznámi zrušenie amerických ciel aj pre nich, tiež zruší odvetné clá na americké výrobky.

Spojené štáty zaviedli clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške 10 percent vlani v marci. Európska únia, Kanada a Mexiko mali z platenia týchto poplatkov dočasnú výnimka, ktorá ale koncom minulého mája vypršala.

Kanada ako odvetu uvalila clá na niektoré americké výrobky ako bravčové a hovädzie mäso a bourbon v celkovom objeme vo výške 12 miliárd dolárov. Tieto clá teraz zruší.

Zrušenie ciel podľa agentúry Reuters otvára cestu novej obchodnej dohode medzi USA, Kanadou a Mexikom. Takzvaná USMCA, nazvaná podľa ich začiatočných písmen, bola podpísaná vlani. Má nahradiť 25 rokov starú Severoamerickou dohodu o voľnom obchode (NAFTA) a schváliť ju ešte musia parlamenty zúčastnených krajín.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil najnovší vývoj za „úžasnú správu“. Ako pripomenula agentúra Reuters, clá síce pomohli americkým výrobcom ocele a hliníka, poškodili ale iné sektory ekonomiky, ako napríklad poľnohospodárstvo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Kanada #obchodná vojna #clá #USMCA