Matečná piekla v Skalici trdelník, podporila lokálne výrobky

Skalica aj v tomto roku pripravila festival dobrej nálady Trdlofest. Tento rok si prišla upiecť trdelník aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

18.05.2019 18:03
debata (3)

Festival je oslavou Skalického trdelníka, koláča s dierou, prvého pôvodného slovenského potravinárskeho výrobku, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.

„Miestne potraviny sú tým, čo zdobí mnohé regióny. V súčasnom unifikovanom svete začínajú mať regionálne potraviny veľký význam pre spotrebiteľov a naše zdravie,“ uviedla pri pečení trdelníka ministerka.

Skalica je významná tým, že má až dva výrobky s chráneným zemepisným názvom. „Okrem trdelníka je to aj víno Skalický rubín, ktoré sú jedinečnými na Slovensku. Skalica má výsostné postavenie aj v tom, že trdelník bol prvým potravinárskym výrobkom zo Slovenska, ktorý získal chránené zemepisné označenie v Európskej únii,“ doplnila Matečná.

Ako ďalej dodala, je mnoho druhov trdelníka, ale s označením Skalický je len jeden a to ten, ktorý sa pečie s orechmi navrchu. „Práve preto fandím všetkým združeniam, ktoré sa snažia zachovávať tieto tradičné výrobky a tradície. Vďaka nim majú ľudia možnosť ochutnať to, čo jedli naši starí rodičia,“ spresnila ministerka.

Maxitrdelník, ktorý sa počas Trdlofestu tradične pečie, mal tento rok 202 centimetrov. „Pečenie maxitrdelníka so snahou o rekord sme ukončili pred piatimi rokmi, teraz sa už snažíme iba o to, aby mal minimálne dva metre, čo sa nám podarilo aj tentokrát. Snažíme sa tradične výrobky udržovať pri živote a bojujeme za to, aby sme ich zachovávali v pôvodnom stave,“ vysvetlil riaditeľ združenia Skalického trdelníka Ľudovít Bránecký.

Skalický trdelník je fenomén

Je prvým slovenským výrobkom, ktorému Európska komisia priznala chránené zemepisné označenie. Na jeho popularite sa snažia zviesť aj produkty, ktoré sú na míle vzdialené od originálu. Reč je o Skalickom trdelníku – našej chránenej špecialite, ktorej tento víkend v Skalici vzdávajú poctu.

„Regionálne tradície vo výrobe potravín si musíme chrániť a zachovávať. Pri unifikovanej výrobe potravín, ktorá v súčasnosti vládne vo svete budú totiž čoraz vzácnejšie a spotrebiteľmi vyhľadávanejšie. Skalickému trdelníku patrí právom označenie fenomén. Jeho popularita totiž narástla natoľko, že ho vo veľkom kopírujú výrobcovia nielen na Slovensku, ale dokonca aj v okolitých krajinách. Škoricové, kokosové či kakaové trdelníky, ktoré bežne vídať na jarmokoch či pred supermarketmi, však s originálom nemajú nič spoločné,“ vysvetlila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná pri príležitosti osláv tradičnej špeciality v Skalici.

Prívlastok „Skalický“ alebo „Tradičný“ môže niesť iba originál. Ten musí byť posypaný vlašskými orechmi, mandľami alebo marhuľovými jadrami a upečený na pahrebe alebo pri sálavom teple. Na rozdiel od svojich napodobenín sa jeho posýpka navyše pečie súčasne s cestom. Po upečení sa trdelník posýpa mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Skalický trdelník je od roku 2007 zapísaný na zozname produktov s chráneným zemepisným označením, ktoré získal ako prvá slovenská špecialita. Ako už vyplýva z názvu označenia, jeho výroba musí byť sústredená len na vymedzenom území Slovenska ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, zo západu riekou Morava, z juhu riekou Myjava a z východu od Senice po štátne hranice s Českou republikou riekou Teplica.

Pravý Skalický trdelník chráni EÚ špecifickým modro-žltým logom. Spotrebitelia ho nájdu len na obaloch poctivých trdelníkov, ktoré spĺňajú prísne kritériá. Tie stanovujú aj veľkosť vnútorného priemeru trdelníka, ktorý musí dosahovať 3 až 5 centimetrov a vonkajšieho priemeru v rozmedzí 6 až 10 centimetrov. Skalický trdelník sa môže pripravovať v dvoch hmotnostných verziách – v 500-gramovej alebo polovičnej 250-gramovej.

Trdlovanie Skalického trdelníka sa datuje od začiatku 19. storočia až podnes. Skalické gazdinky tento produkt vyrobený po domácky ponúkali pri rôznych príležitostiach, akými boli svadby, krstiny, Vianoce i fašiangy.

Šíriť osvetu o našej tradičnej národnej špecialite sa darí Skaličanom, ktorí každoročne v máji organizujú sviatok Skalického trdelníka. Názorné ukážky pečenia tejto fantastickej maškrty si však môže verejnosť vychutnať aj počas celého roka v priestoroch miestneho Františkánskeho kláštora.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

3 debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #trdelník #Gabriela Matečná #Skalický trdelník