Nemecká Mubea začala s výstavbou závodu v Kežmarku

V Kežmarku sa už začalo s výstavbou závodu nemeckej spoločnosti Mubea Engineering AG, ktorý sa bude zameriavať na výrobu automobilových a náhradných dielov. Vzniknúť tam má aj inžinierske centrum a centrum na náhradné diely.

19.05.2019 09:11
debata (3)

„Aktuálne sa realizujú zemné práce. Termín dokončenia sa nám oproti pôvodnému plánu posunul o šesť mesiacov, teda na polovicu roka 2020,“ informoval agentúru SITA za spoločnosť Ondrej Zíma. Investícia spoločnosti má dosiahnuť v horizonte šiestich rokov 51 miliónov eur. Vlani vláda schválila spoločnosti investičnú pomoc vo výške takmer 15 miliónov eur.

Nemecká spoločnosť je jedným zo svetových lídrov vo výrobe vysoko výkonných pružín a ďalších produktov pre automobilový priemysel. V kežmarskom priemyselnom parku chce postupne vytvoriť približne 500 pracovných miest, z toho 115 bude v oblasti výskumu a vývoja. Prvých zamestnancov si už spoločnosť vybrala. „Aktuálne zamestnávame dvoch pracovníkov v kancelárii, ďalšia skupina 15 zamestnancov je na školení v Prostějově. Túto skupinu plánujeme rozšíriť na 50 až 70 osôb ešte pred dokončením výstavby,“ priblížil zámer spoločnosti Zíma. Podľa jeho slov sú všetci zamestnanci miestni. „Našim primárnym a dlhodobým cieľom je zamestnávať iba miestnych pracovníkov z okolia Kežmarku,“ dodal. Spoločnosť Mubea vytvorila za posledných šesť rokov viac a ko 5-tisíc nových pracovných miest po celom svete.

Hoci Kežmarský okres patrí k najmenej rozvinutým okresom na Slovensku, priemyselný park v Kežmarku sa postupne rozrastá. Ešte v roku 2017 tam svoj nový závod otvorila spoločnosť Hengstler, s. r. o. Primátor mesta Ján Ferenčák verí, že pribudnú aj ďalší investori a tým aj možní zamestnávatelia. Ako povedal pre agentúru SITA, stále rokuje s investormi o prípadnom rozšírení existujúcich závodov, ako aj s potenciálnymi novými záujemcami. „Existujúci priemyselný park je momentálne už obsadený, no mesto má k dispozícii aj ďalšie plochy, ktoré sú vhodné na výstavbu nových závodov,“ uviedol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #kežmarok #Mubea Engineering AG