eKasa bude fungovať od júla. Daniari vyzývajú, aby podnikatelia registráciu neodkladali

O pridelenie kódu pokladnice eKasa klient požiadalo podľa finančnej správy už viac ako 42 tisíc podnikateľov.

19.05.2019 13:49
debata (3)

Správca daní, ako aj ministerstvo financií však vyzývajú všetkých podnikateľov, ktorí evidujú tržbu v registračných pokladniciach, aby o pridelenie kódu požiadali čo najskôr, aj keď im povinnosť používať eKasu vyplynie až 1. júla. „Vyhnú sa tak potenciálnemu náporu počas posledných dní. Pokladnicu si totiž po pridelení kódu do 1. júla zinicializujú kedykoľvek podľa vlastného uváženia a bez zbytočnej časovej tiesne,“ informuje rezort financií.

Žiadosť je potrebné podať elektronicky prostredníctvom osobnej internetovej zóny cez samostatný formulár. Finančná správa takto prijatú žiadosť spracuje. Po spracovaní žiadosti si podnikateľ v osobnej internetovej zóne v časti eKasa stiahne tzv. inicializačný balíček a svoju pokladnicu si následne zinicializuje kedykoľvek do 1.júla, resp. do termínu, keď prvýkrát začne evidovať tržbu. Postup stiahnutia autentifikačného a identifikačného balíčka zverejnila finančná správa na svojom portáli.

Finančná správa zároveň pripomína, že podnikatelia by mali kontaktovať aj dodávateľov pokladničných produktov a zistiť, či potrebujú novú pokladnicu, alebo im bude stačiť zmena hardvérových či softvérových prvkov aktuálne používanej elektronickej registračnej pokladnice. Vybrať si momentálne môžu z 25 výrobcov pokladničných programov a chránených dátových úložísk, ktorým už finančná správa udelila certifikáciu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eKasa