Huawei na Slovensku o spore s Google: S Androidom počítame

Americký Google sa chystá obmedziť čínskej firme Huawei používanie operačného systému Android. Huawei sa na Slovensku k sporu vyjadril pre TV Pravda. Zariadení Huawei je vo svete asi 2,5 miliardy a v značnej miere sa používajú aj na Slovensku.

20.05.2019 09:00 , aktualizované: 19:00
debata (65)

VIDEO: Pozrite si, čo k sporu o Android povedala pre TV Pravda PR manažérka Huawei Technologies Slovensko Ela Dekánková a ako situáciu hodnotí expert.

Video

„Huawei výrazným spôsobom prispel k celosvetovému rastu operačného systému Android. Ako jeden z jeho kľúčových globálnych partnerov sme pracovali na budovaní ekosystému v prospech používateľov aj celého odvetvia," reagovala v stanovisku spoločnosť Huawei. Čínska technologická firma bude pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov. Tento záväzok zahŕňa všetky modely smartfónov a tabletov značiek Huawei i Honor, ktoré boli doteraz uvedené na trh a sú v predaji.

Google a ním odkúpený Android tvrdia, že dodržiavajú vládne nariadenia a vyhodnocujú celú situáciu. "Používatelia našich služieb Google Play a bezpečnostnej ochrany Google Play budú fungovať naďalej na existujúcich zariadeniach od Huawei,“ uviedol Google.

„Vidím dve možnosti riešenia krízy okolo Huawei, a to, že sa čínskej spoločnosti podarí vybaviť si licenciu na používanie Androidu mimo územia USA alebo si Huawei pôjde vlastnou cestou a vytvorí si vlastný operačný systém,“ uviedol Ondrej Macko z portálu TouchIT.

Ako veľmi sa spomalí expanzia, odborník na mobilnú technológiu nevedel odhadnúť. Macko potvrdil, že Huawei už má svoj operačný systém, ale vývojári aplikácií nemajú chuť vytvárať niečo pre tento operačný systém. „Keďže nie je rozšírený, museli by z Huawei ponúknuť niečo, čo Android nemá a momentálne mi nenapadá, čo by to mohlo byť,“ vysvetlil Macko.

Firma bude môcť naďalej využívať voľne dostupnú verziu Androidu. Zo strany aktualizácií by však tak mohlo prísť k zdržaniu, a teda aj k zamedzeniu prístupu k najnovším bezpečnostným možnostiam. Obmedzenia sa príliš nedotknú podnikania spoločnosti na americkom ani čínskom trhu. Zatiaľ čo v USA sa Huawei dosiaľ nedokázal presadiť, v Číne je väčšina služieb Googlu aj tak blokovaná a výrobcovia používajú vlastné obdoby služieb a aplikačných obchodov.

O zmrazení dodávok informovali aj americké spoločnosti vyrábajúce komponenty a čipy pre čínsku firmu. „Zákaz americkej vlády voči Huawei môže určite znížiť možnosti výstavby 5G sietí, keďže je jedným z lídrov v tejto oblasti,“ dodal Macko.

O tom, akých služieb by sa to malo týkať, sa vo firme Google podľa Reuters stále diskutuje. Opatrenie súvisí s krokom amerického ministerstva obchodu, ktoré minulý týždeň zaradilo Huawei na čiernu listinu.

„Kým nebudeme mať jasné vyjadrenie Googlu, je ťažké špekulovať o dôsledkoch (opatrení),“ komentoval správu agentúry Reuters podľa serveru BBC analytik Ben Wood z poradenskej firmy CCS Insight. Pripustil ale, že dôsledky pre Huawei by mohli byť „veľké“.

Čínska firma je v nemilosti

Americké ministerstvo obchodu minulý týždeň zaradilo spoločnosť Huawei Technologies a jej sedem desiatok odbočiek na čiernu listinu, čo firme výrazne skomplikuje prístup k súčiastkam a komponentom ponúkaným americkými podnikmi. Americké tajné služby podozrievajú Huawei zo spolupráce s čínskou rozviedkou, čo ale firma popiera. Podľa niektorých sa tak Washington snaží obmedziť globálnu expanziu firmy Huawei Technologies.

Už v sobotu ale hovorkyňa amerického ministerstva obchodu uviedla, že vláda by čoskoro mohla reštrikcia dočasne uvoľniť, aby zostala zachovaná spoľahlivosť sietí a existujúceho sieťového vybavenia. Výnimka by trvala 90 dní, ani v tomto období by však čínska firma nesmela nakupovať americké súčiastky za účelom výroby nového tovaru.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #Huawei