Ministri V4 podpísali deklaráciu o superrýchlych vlakoch, trať spojí metropoly

Financovanie dopravných projektov a cezhraničné vymáhanie pokút za nezaplatené diaľničné známky od prevádzkovateľov áut boli hlavné témy utorkového popoludňajšieho rokovania ministrov dopravy členských krajín V4 v Bratislave.

21.05.2019 11:18 , aktualizované: 15:38
debata (6)

Predstavitelia Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska podpísalo Deklaráciu V4 o vysokorýchlostnej železničnej trati. Stretnutie sa koná v rámci ročného predsedníctva Slovenska v stredoeurópskej skupine od júla 2018 do júna 2019.

Na rokovaní sa okrem ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka podľa informácií pred stretnutím mali zúčastniť za Česko minister dopravy Vladimír Kremlík, za Maďarsko štátny tajomník pre kohéznu politiku Ministerstva inovácií a technológií a za Poľsko minister infraštruktúry Andrzej Adamczyk.

„Ministri si na stretnutí vymenia informácie o prioritách v oblasti ciest a diaľnic pre budúce programové obdobie, o stave prípravy operačných programov zameraných na dopravnú infraštruktúru v jednotlivých krajinách. Takisto si vymenia skúsenosti a osvedčené praktiky pri výbere nezaplatených cestných poplatkov a s tým súvisiacich pokút,“ uviedol rezort dopravy a výstavby pre agentúru SITA. Budú sa tiež informovať o plánovanom harmonograme a spôsobe transpozície smernice o interoperabilite elektronických cestných mýtnych systémov a uľahčení cezhraničnej výmeny informácií o neuhradenom cestnom mýte v EÚ.

Spomínaná smernica nadobudla účinnosť 18. apríla, dvadsiaty deň po jej uverejnení v Úradnom vestníku EÚ 29. marca. V súčasti prebieha proces prijatia vykonávacieho a delegovaného aktu v zmysle ustanovení smernice. „Minister dopravy Árpád Érsek inicioval stretnutia na túto tému už v roku 2016. Slovenská republika návrh smernice podporovala a aktívne sa na rokovaniach k návrhu podieľala,“ poznamenalo ministerstvo dopravy.

Avizovaný podpis deklarácie k vysokorýchlostnej železničnej trati je prvým krokom k tomu, aby bolo v budúcnosti možné spolufinancovať tento projekt aj z prostriedkov EÚ. Vysokorýchlostná sieť by mala spojiť Varšavu, Prahu, Bratislavu a Budapešť. „Cestujúcim by priniesla podstatné zníženie času prepravy medzi týmito štyrmi krajinami a skutočnú alternatívu k cestnej a leteckej doprave,“ dodalo ministerstvo dopravy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #doprava #diaľnice #elektronické diaľničné známky #V4