Dunaj stúpa, záplavy môžu byť aj v Bratislave

Vzhľadom na predchádzajúce výdatné zrážky, vysokú nasýtenosť povodia a ďalšie predpovedané zrážky treba počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín na celom slovenskom úseku Dunaja. Informoval o tom hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu Ivan Garčár.

22.05.2019 07:00
debata (27)

Ide o zrážky, ktoré spadli v Nemecku, respektíve v Rakúsku a prejavujú sa postupne na zvýšenej hladine Dunaja. Kulminácie, čiže dosiahnutie vrcholnej hladiny, v hornej časti slovenského úseku Dunaja meteorológovia očakávajú predbežne vo štvrtok v dopoludňajších hodinách.

V Bratislave, špeciálne v Devínskej Novej Vsi, je pritom podľa nich potrebné počítať s možnými záplavami na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity.

„Kulminácie v dolnej časti slovenského úseku Dunaja v staniciach Medveďov, Komárno a Štúrovo predpokladáme v priebehu piatka,“ povedal Garčár.

Vysoká hladina Dunaja na úrovni Devína sa podľa meteorológov prejaví aj na rieke Morava. „Výrazný vzostup očakávame aj v povodí Moravy a Myjavy s kulmináciou v Moravskom Svätom Jáne predbežne v piatok vo večerných hodinách,“ uviedol Garčár. Situácia je podľa meteorológov dôsledkom intenzívnych dažďov, ktoré spôsobili výrazné vzostupy vodných hladín na prítokoch Dunaja, ako sú Isar, Inn a Traun.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj