Ropa reaguje na spor USA - Čína, jej ceny prudko klesli

Ceny ropy zaznamenali v priebehu štvrtka prudký pokles, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla pod 68 USD za barel (159 litrov) a cena americkej ropy WTI skĺzla k hranici 58 USD/barel.

23.05.2019 19:38
debata (8)

Ropa tak v obidvoch prípadoch smeruje k najvyššiemu dennému i týždennému prepadu za šesť mesiacov.

Dôvodom je zvyšovanie napätia medzi Čínou a USA. Viacerí analytici sa obávajú, že obchodný spor sa začína rýchlo meniť na technologickú studenú vojnu medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta. Zhoršujúca sa situácia medzi krajinami môže výrazne zasiahnuť ekonomiky a viesť tak k oslabeniu dopytu po rope.

Vývoj na trhu však okrem tohto faktora výrazne ovplyvnilo aj nečakané prudké zvýšenie ropných zásob v USA. Tie za minulý týždeň vzrástli o 4,7 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali ich pokles. Tento rast zvýšil celkový objem zásob ropy v USA na najvyššiu úroveň od júla 2017.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 17.23 h SELČ o 3,24 USD na 67,75 USD (60,82 eura) za barel. V približne rovnakom rozsahu klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Dosiahla 58,28 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 3,14 USD.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Čína #USA