MMF: Clá USA na čínsky tovar platia takmer celé americkí dovozcovia

Clá, ktoré Spojené štáty uplatňujú na dovoz tovaru z Číny, poškodzujú nechcený cieľ. Vyberané clá totiž takmer celé nesú na svojich pleciach americkí dovozcovia. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného menového fondu (MMF), z ktorej čerpal server televízie CNBC.

24.05.2019 08:00
debata (12)

Obchodná vojna USA a Číny trvá viac ako rok a vyššími dovoznými clami bol už zaťažený tovar v hodnote miliárd dolárov. Podľa MMF ale nedošlo k takmer žiadnej zmene, ktorá by zodpovedala zmenám ciel.

Prezident Donald Trump začiatkom mája vyhlásil, že vyššie clá na čínsky tovar „plnia americkú pokladňu“ 100 miliardami dolárov. Bilaterálny obchodný deficit medzi Čínou a USA zostáva napriek clám v podstate nezmenený, uviedla štúdia.

Prezident Trump navyše zvažuje uvalenie nových ciel na ďalší čínsky import v ročnom objeme 300 miliárd dolárov, a to by mohlo poškodiť spotrebiteľov, pretože podniky na ne pravdepodobne prenesú dodatočné náklady.

„Na obchodné napätie jednoznačne doplácajú spotrebitelia v USA a Číne,“ uvádza MMF. Vyššie clá ale môžu tiež poškodiť hospodársky rast. „Zatiaľ čo vplyv na globálny rast je teraz pomerne slabý, posledná eskalácia by mohla výrazne poznamenať podnikanie a náladu na finančných trhoch, narušiť globálne dodávateľské reťazce a ohroziť predpokladané oživenie globálneho rastu v roku 2019,“ usudzuje MMF.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna