Slovensko je o niečo konkurencieschopnejšie, susedia sú na tom ešte lepšie

Slovensko si v porovnaní konkurencieschopnosti ekonomík tento rok o niečo polepšilo, stále však zaostáva za svojimi susedmi.

28.05.2019 13:13
debata (2)

Podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschop­nosti sa totiž Slovensko umiestnilo na 53. priečke z 63 hodnotených krajín. Oproti vlaňajšku sa tak posunulo o dve priečky nahor. Na čele rebríčka si pritom len vymenili priečky vlaňajší medailisti. Singapur sa posunul z tretieho miesta na prvé, Hong Kong obhájil druhú priečku a USA sa zase z čela zosunuli na tretie miesto. Ročenku tradične vypracúva švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu, s ktorým za slovenskú stranu spolupracuje Nadácia F. A. Hayeka.

„Ide teda síce o mierne zlepšenie o dve pozície, avšak musíme si uvedomiť, že Slovensko sa nachádza de facto v poslednej jedenástke krajín, ktoré sú hodnotené. Preto je tento výsledok už niekoľkým rokom alarmujúcou správou pre Slovensko a aj vizitkou podnikateľského sektora smerom k politike vlády,“ uviedol analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli.

Ani mierne zlepšenie postavenia v rebríčku tak Slovensku nepomohlo dobehnúť niektorú z okolitých krajín. A to napriek tomu, že okrem Maďarska si všetci svoje postavenie zhoršili. Maďari totiž stagnovali na 47. priečke, Poľsko sa zosunulo z 34. na 38. miesto, Česká republika z 29. na 33. priečku. Ešte výraznejšie Slovensko zaostáva za Rakúskom, ktoré si taktiež o jednu priečku pohoršilo z 18. na 19. miesto. Pre pripomenutie, najlepšie časy v tomto porovnaní Slovensko zažívalo v období rokov 2007 až 2009, kedy sa svojím postavením na 30. priečke rebríčka radilo medzi vysoko konkurenčné krajiny.

Za najväčšie výzvy pre rast konkurencieschop­nosti slovenskej ekonomiky boli pritom podnikateľmi označené vzdelávacia reforma a príprava na novú éru automatizácie v priemysle, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, potreba dobudovania fyzickej a digitálnej infraštruktúry, vysoké náklady na vznik, zánik podnikania, či zamestnávanie, ale aj potreba reformy verejných výdavkov. Za najsilnejšiu oblasť slovenského hospodárstva bol označený ekonomický vývoj a oblasť infraštruktúry, kde sme sa umiestnili na 42. resp. 44. mieste. Naopak, najhoršie výsledky boli vykázané pri efektívnosti vlády, kde Slovensko obsadilo 57. priečku a v oblasti efektívnosti podnikov so 60. miestom.

Index konkurencieschop­nosti ekonomík, publikovaný už od roku 1989, porovnáva a hodnotí 346 rozličných kritérií, ktorú sú združené v štyroch spomínaných základných oblastiach, a to ekonomický vývoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Dve tretiny dát predstavujú „tvrdé“ objektívne údaje, ako napríklad štatistiky o každej krajine a sú pre potreby indexu získané zo správ medzinárodných organizácií. Subjektívne hodnotenia zvyšných faktorov v indexe sa získavajú na základe prieskumu u viac než 6 200 top manažérov zo všetkých krajín, pričom zo Slovenska sa prieskumu zúčastnilo takmer 70 riaditeľov a vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť