Čína zvažuje obmedzenie vývozu vzácnych kovov do USA

Čína vážne uvažuje o tom, že obmedzí vývoz vzácnych kovov do Spojených štátov. Uviedol to v utorok šéfredaktor čínskeho štátneho denníka Global Times Chu Si-ťin.

28.05.2019 18:30
debata (13)

Podľa agentúry Reuters sa už skôr objavili obavy, že Čína využije svoju pozíciu dominantného dodávateľa vzácnych kovov ako zbrane v obchodnej vojne s USA.

„Podľa toho, čo viem, Čína vážne zvažuje obmedzenie vývozu vzácnych kovov do USA. V budúcnosti by Čína mohla uskutočniť aj ďalšie odvetné opatrenia,“ napísal Chu Si-ťin na svojom twitterovom účte.

Do kategórie vzácnych kovov patrí 17 chemických prvkov, ktoré sa používajú pri výrobe širokej škály produktov od spotrebnej elektroniky po vojenské zariadenia. Čína sa v rokoch 2014 až 2017 na celkovom dovoze vzácnych kovov do USA podieľala zhruba 80 percentami, píše Reuters.

USA a Čína, teda dve najväčšie ekonomiky sveta, teraz proti sebe vedú obchodnú vojnu, v rámci ktorej si vzájomne vyrubujú nové clá. Washington navyše tento mesiac zaradil čínsku spoločnosť Huawei na čiernu listinu, takže americké podniky teraz potrebujú špeciálne povolenie, aby jej mohli dodávať svoje produkty.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna