Rusi zvážia, či budú naďalej škrtiť ťažbu ropy. Pomáha to USA, tvrdia

Rusko dôsledne zváži prípadné predĺženie programu obmedzovania ťažby ropy so štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentmi.

29.05.2019 10:45
debata (12)

Uviedol to v stredu prvý podpredseda ruskej vlády Anton Siluanov s tým, že Moskva bude porovnávať na jednej strane prínos programu pre ceny ropy a na druhej mínusy v podobe zníženia svojho podielu na trhu v prospech amerických firiem.

„Sú tu argumenty v prospech predĺženia programu, ako aj proti nemu,“ povedal Siluanov na okraj konferencie v Kazachstane. „Samozrejme, že potrebujeme stabilitu a predvídateľnosť v oblasti cien ropy. Na druhej strane, všetky tieto dohody s OPEC viedli k zvyšovaniu produkcie bridlicovej ropy zo strany amerických firiem, ktoré tak zároveň získavajú nové trhy,“ dodal.

OPEC, Rusko a ďalší producenti, ktorí sú súčasťou programu o obmedzovaní produkcie, by sa mali zísť a rokovať o budúcnosti programu 25. a 26. júna vo Viedni. Podľa nedávnych informácií z OPEC by sa však schôdzka producentov mohla presunúť na 3. a 4. júl.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC