Ceny bytov v Bratislave budú rásť

Ceny nehnuteľností stúpajú. Najväčšie zmeny zaznamenal za posledné tri roky realitný trh v hlavnom meste, dospel k tomu portál Nehnuteľnosti.sk. Ceny v Bratislave rástli všade, ale nie rovnomerne.

31.05.2019 14:00
byt, Koliba, bývanie, dom Foto: ,
Rast cien nehnuteľností bude aj naďalej pokračovať.
debata (2)

„Rast cien nehnuteľností v Bratislave aj na celom Slovensku bude v najbližších mesiacoch pokračovať. Dokonca je veľmi pravdepodobné, že zdražovanie bude pokračovať až do roku 2020. Dôvodom je veľmi silná ekonomika, pokračujúci pokles nezamestnanosti a rast platov. Zároveň je stále relatívne dobrý prístup k hypotékam,“ vraví analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Silný faktorom je podľa neho aj príchod zahraničných investorov, ktorí skupujú slovenské nehnuteľnosti podobne ako v susednej Českej republike. „Zároveň je v hlavnom meste obmedzená ponuka bytov, čo má tiež pozitívny vplyv na ceny bytov a domov,“ pripomína Tomčiak.

Cenové rozdiely medzi mestskými časťami

Cenové rozdiely medzi jednotlivými mestskými časťami sú opäť väčšie, hoci Bratislava sa spomedzi veľkomiest nevyznačuje práve veľkou rozlohou. V ponuke bytov sa nájdu aj extrémy, napríklad cena za štvorcový meter, ktorá prekročila hranicu 10 000 eur. V tomto prípade išlo však o byty v najluxusnejšej štvrti mesta, kompletne zariadené s kvalitným vybavením a moderným interiérom, teda cenu vysoko nad trhovým priemerom. „Ťažko povedať, či je trh v Bratislave pripravený akceptovať cenovku takýchto najluxusnejších bytov, ktoré sa pohybujú na úrovni 1,5 milióna eur. V ponuke na realitnom trhu sú však neustále. Aktuálne najdrahšie byty, ktoré sú v ponuke na portáli Nehnuteľnosti.sk, majú cenovku na úrovni až 1,89 milióna eur,“ informujú analytici internetovej stránky.

„Desaťtisíc eur za štvorcový meter je určite výnimka,“ reaguje Daniela Rážová z realitnej kancelárie Bond Reality. „Najdrahšie projekty atakujú priemernú cenu maximálne 5– až 6-tisíc eur za štvorcový meter. Priemerná cena bytov v Bratislave sa dnes pohybuje okolo 2 300 – 2 600 eur za štvorcový meter," vraví Rážová.

„Môže to byť lokalitou, pokiaľ ide o Staré Mesto alebo luxusnú novostavbu. Podľa našich štatistík sú priemerné ceny najvyššie v Starom Meste, kde sa pohybujú okolo 3 100 až 3 200 eur za štvorcový meter,“ vraví generálna sekretárka Národnej asociácie realitných kancelárií na Slovensku Zuzana Jakabíková. Aj ona potvrdzuje, že ceny stúpajú. „Stále sú na to vytvorené podmienky na trhu. Sčasti zdraželi aj stavebné materiály a iné komodity, ktoré ovplyvňujú celkovú cenu bytu, napríklad pri novostavbách,“ dodáva. Najväčší záujem je už dlhodobo o byty v mestských častiach Ružinov, Staré Mesto, Petržalka a Nové Mesto.

Priemerné ceny 2-izbových bytov v Bratislave narástli podľa Nehnuteľnosti.sk až o 12 percent. Podstatne viac išli hore ceny dvojizbových bytov v Bratislave II a v Bratislave V. Sú však štvrte, kde sa ceny smerom hore nehýbu takým tempom. Nárast cien len o 5 percent, teda výraznejšie pod priemerom, zaznamenali dvojizbové byty v Bratislave IV a Bratislave I. Aj v kedysi lacnej Petržalke sa už ceny šplhajú vyššie, a to v prípade novostavieb. Najvyšší štandard bývania ponúka však podľa cien stále bratislavské Staré Mesto. Všetky ceny 2-izbových zodpovedajú dopytu po nehnuteľnostiach v jednotlivých častiach mesta.

Cena za štvorcový meter vychádza najvyššie pri 1-izbových bytoch v centre. V prvom bratislavskom obvode sa priemerná cena novších bytov pohybuje na úrovni 3 650 eur za štvorcový meter. Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk si jednoizbový byt v Starom Meste kúpite za plus-mínus 142 000 eur, čo je takmer o 26-tisíc viac ako v roku 2008.

Najlacnejšie sú garsónky

Najlacnejšie 1-izbové byty nájdete vo štvrtom bratislavskom obvode. Priemerná cena starších bytov sa tu pohybuje okolo 2 330 za štvorcový meter, k čomu prispievajú najmä mestské časti ako Devínska Nová Ves alebo Lamač. Ceny 1-izbových bytov v Bratislave sa tak pohybujú v rozpätí od 50 000 do 180 000 eur. Najlacnejšie jednoizbové byty ponúkajú mestská časť Podunajské Biskupice a Vlčie hrdlo, reč je o ponuke o starších bytov.

Úplne najlacnejšie vyjdú garsónky, ich priemerná cena na území hlavného mesta je okolo 45 000 eur. Nachádzajú sa v panelákoch a v problémových lokalitách z hľadiska kriminality. Ide o Pentagon vo Vrakuni, Kopčiansku ulicu v Petržalke, mestskú časť Vajnory a podobne.

Trh v Bratislave ponúka byty v cene od 45 000 eur až do 1,89 milióna eur, kupujúci sa len musia rozhodnúť podľa svojich možností a priorít. Je nutné zvážiť svoje preferencie na veľkosť bytu, lokalitu a hlavne finančné možnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosť #ceny nehnuteľností