Oregon je po legalizácii zaplavený marihuanou, fajčili by ju šesť rokov

Americký štát Oregon je zaplavený marihuanou, podľa znalcov by trvalo vyše šesť rokov, než by sa v celom objeme spotrebovala, uviedla agentúra AP.

01.06.2019 07:00
debata (10)

Oregon, ktorý leží na severozápade Spojených štátov, legalizoval užívanie marihuany pred piatimi rokmi. Teraz sa snaží príval drogy obmedziť.

Miestni zákonodarcovia v piatok dali oregonským úradom širšie právo odmietnuť vydávanie nových licencií pre pestovanie „trávy“ v závislosti od situácie na trhu. Cieľom je nielen obmedziť veľký prebytok drogy, ale tiež zabrániť presunom marihuany na čierny trh susedných amerických štátov.

„Tvrdá realita je, že trh je tovarom presýtený,“ konštatovala oregonská guvernérka Kate Brownová.

Presah ponuky nad dopytom je dvojnásobný, len minuloročná produkcia prevyšuje dopyt o 1000 ton, čo podľa AP zodpovedá asi jednej miliarde jointov. Rekreačné užívanie marihuany od roku 2012 legalizovalo desať amerických štátov, v Oregone je ale prebytok drogy najväčší.

Oregonské úrady vydali v posledných troch rokoch viac než 1100 licencií na pestovanie marihuany. Obmedzené vydávanie licencií by podľa trhových expertov mohlo zachrániť niektorých pestovateľov. Ceny za gram marihuany klesli z desiatich dolárov v októbri 2016 na päť dolárov vlani v decembri.

Pretože marihuana je z celoštátneho pohľadu stále nelegálna, nemôžu krachujúci pestovatelia žiadať o štátnu ochranu pri úpadku. Podľa amerických médií sa vyskytli prípady, keď podnikatelia prišli o celý majetok. Spásu môže údajne priniesť federálny zákon, ktorý by legalizoval predaj marihuany cez hranice amerických štátov.

„Chceli by sme sa stať tým, čím je bourbonská whiskey pre Kentucky,“ povedal nedávno oregonský senátor Floyd Prozanski.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana #Oregon