Peking začal uplatňovať odvetné clá na americký tovar

Peking začal od 1. júna 2019 uplatňovať zvýšené clá na americký tovar, ktorého ročný dovoz do Číny dosahuje hodnotu 60 miliárd dolárov. Tento krok je odvetou za nedávne zvýšenie amerických ciel na čínske výrobky.

01.06.2019 21:18
debata (16)

Čínske opatrenie zahŕňa spolu 5140 amerických produktov, vrátane skvapalneného zemného plynu či rôznych druhov mäsa a alkoholu. Nová výška cla sa u jednotlivých produktov líši, najvyššia 25-percentná sadzba sa týka takmer 2500 položiek.

Peking tento krok ohlásil 13. mája. Urobil tak niekoľko dní po tom, keď Washington zvýšil clo na dovoz čínskeho tovaru v ročnom objeme 200 miliárd dolárov na 25 percent z predchádzajúcich 10 percent. Biely dom toto zvýšenie zdôvodnil tým, že Peking porušil sľuby urobené v rámci obchodných rozhovorov.

Podľa agentúry Bloomberg Čína zverejní v nedeľu o 10:00 (04:00 SELČ) na tlačovej konferencii vládnu správu, v ktorej bude oficiálna pozícia krajiny k obchodným rokovaniam s USA. Novinári na nej budú mať nezvyčajne možnosť klásť otázky námestníkovi ministra obchodu Wang Šou-wenovi. Colná vojna medzi USA a Čínou sa naplno rozhorela vlani v marci, keď Trump podpísal dekrét o uvalení cla na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 60 miliárd dolárov. V rovnakom čase nadobudli platnosť 25-percentné clá na dovoz ocele a desaťpercentné clá na dovoz hliníka do USA, ktorá sa tiež výrazne dotkla Číny.

O ďalších clách vo výške 25 percent na čínsky tovar v hodnote 50 miliárd dolárov ročne Trump rozhodol v polovici minulého júna. Nasledovali clá vo výške 10 percent na tovar za 200 miliárd dolárov, ktoré sa teraz zvýšili na 25 percent.

Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú ale aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Čína na americké kroky reaguje protiopatreniami.

Peking v piatok podľa agentúry Bloomberg uviedol, že vytvorí zoznam „nespoľahlivých“ spoločností, ktoré na čínskom trhu poškodzujú domáce firmy. Čínska vláda má údajne tiež pripravený plán obmedzenia vývozu vzácnych kovov do Spojených štátov, ku ktorému pristúpi v prípade, že si to vyžiada vývoj napätých obchodných vzťahov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna