Čína obvinila USA za problémy v obchode. V zásadných veciach neustúpi

Peking obvinil Spojené štáty z vytvárania prekážok v obchodných rokovaniach a uviedol, že najnovšie americká clá na dovoz čínskeho tovaru obchodný spor medzi dvoma veľmocami nevyriešia.

02.06.2019 08:16
debata (4)

Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo správy čínskej vlády k obchodným rokovaniam s USA, ktorú zverejnili v nedeľu.

V dokumente je uvedené, že Čína neustúpi v zásadných otázkach. Zároveň správa tvrdí, že Čína je schopná zaistiť pokračujúci rozvoj a ekonomické vyhliadky sú „veľmi optimistické“.

Správu čínskej vlády na tlačovej konferencii predstavil námestník ministerstva obchodu Wang Šou-wen. Podľa jeho vyjadrenia Čína neuzavrie obchodnú zmluvu s USA pod nátlakom. Súčasné požiadavky USA označil za „nezmyselne vysoké“.

„Ak chcú Spojené štáty použiť extrémny nátlak a tým vyhrotiť obchodné trenice, aby si Čínu podrobili a tá urobila ústupky, tak to je absolútne neprípustné,“ povedal Wang Šou-wen. „Ak majú USA záujem rokovať, necháme dvere otvorené. Keď chcú bojovať, budeme bojovať až do konca,“ dodal.

Námestník zároveň tvrdil, že obchodné schodok medzi Čínou a USA, ktorý vyčísľujú americké úrady a prezident Donald Trump uvádza ako hlavný argument pre zavedenie ciel, je nadhodnotený. Deficit je podľa neho je približne 150 miliárd dolárov namiesto 410 miliárd uvádzaných vládou Spojených štátov. Zároveň povedal, že americké clá škodia predovšetkým americkým pracovníkom.

Americký prezident Donald Trump už skôr oznámil, že sa chystá stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite skupiny veľkých ekonomík G20 v japonskej Osake na konci júna. Čína však schôdzku zatiaľ nepotvrdila, Wang pri nedeľňajšej tlačovej konferencii na otázku novinárov odpovedal, že o stretnutí nemá žiadne informácie.

Colná vojna medzi USA a Čínou sa naplno rozhorela vlani v marci, keď americký prezident Donald Trump podpísal dekrét o uvalení cla na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 60 miliárd dolárov. V rovnakom čase nadobudli platnosť dvadsaťpercentné clá na dovoz ocele a desaťpercentné clá na dovoz hliníka do USA, ktoré sa tiež výrazne dotkli Číny.

Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú ale aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Čína na americké kroky reaguje protiopatreniami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna