Bude horšie, očakávajú firmy vo svete

Firmy vo svete počítajú so zhoršením podmienok na podnikanie. Ekonomická neistota dosiahla podiel 50 %, miera optimizmu lídrov biznisu klesla na 39 %, čo je najnižšia úroveň od konca roka 2016.

02.06.2019 12:41
debata

Očakávania európskych podnikateľov sú ešte nižšie. Iba 28 % z nich pozerá na ekonomický vývoj v tomto roku s optimizmom, čo predstavuje pokles až 18 % za posledných šesť mesiacov. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Grant Thornton, ktorého sa zúčastnilo 5000 firemných lídrov z celého sveta.

Dôvodom obáv z ekonomického vývoja v tomto roku je najmä politické napätie. V Európe sa šéfovia firiem obávajú najmä nárastu politického populizmu v Taliansku, Poľsku, Maďarsku, ako aj dlhodobých protestov a oslabenia ekonomiky vo Francúzsku. Ďalším faktorom je pretrvávajúce napätie medzi Ukrajinou a Ruskom blízko hraníc Európskej únie. Práve preto je miera optimizmu v Európe len na úrovni 28 %. V Británii, kde podnikateľský sektor trpí veľkou mierou zneistenia pre vývoj brexitu, klesla miera optimizmu zo 17 % na rekordných 9 %. Briti sa zároveň obývajú nedostatku pracovných síl (54 %), čo úzko súvisí so snahou o reguláciu imigrácie.

Naopak, USA zostávajú relatívne optimistické (60 %), aj keď takisto zaznamenali 18 % pokles za posledný polrok pre problémy v súvislosti s novou dohodou NAFTA a rastúcimi úrokovými sadzbami. V Ázii a Pacifiku miera optimizmu klesla na 34 %, keďže ekonomické spomaľovanie Číny má najväčší dosah práve na krajiny tohto regiónu.

Napriek nárastu obáv ostáva 60 % firemných lídrov optimistických v otázke vývoja ekonomiky v budúcnosti. Väčšina takisto očakáva v tomto roku zvýšenie obratu a zisku svojej firmy. Opačné očakávania vyjadrilo len 12 % opýtaných. Časť biznismenov ako recept na neistotu volí investície. Za posledný polrok vzrástol podiel firiem, ktoré plánujú zvyšovať investície do výskumu a vývoja o 9 percentuálnych bodov na 31 %. Lídrami v tejto oblasti sú Filipíny (60 %), India (51 %) a USA (34 %). Navyše osem z desiatich firiem celosvetovo chce v tomto roku zvýšiť alebo aspoň udržať investície do technológií. Prieskum ukázal, že spoločnosti na celom svete považujú nové technológie za overenú cestu k rýchlemu rastu a digitálne nástroje za prostriedok na zvýšenie flexibility, aby dokázali reagovať na meniace sa trhové prostredie.

Medzinárodný menový fond síce predpovedá spomalenie rastu globálnej ekonomiky, avšak len veľmi mierne. Kým v roku 2018 globálna ekonomika vzrástla o 3,7 %, v roku 2019 sa očakáva 3,5 % rast a budúci rok rast na úrovni 3,6 %. „Hoci sú globálne finančné trhy stále volatilnejšie, lídri ostávajú optimistickí pre pokračovanie rastu HDP v ďalších rokoch. Jednoducho vedia, že ich firmy z ďalšieho rastu budú profitovať. Napriek aktuálnemu pesimizmu sú ekonomické základy silné s množstvom príležitostí na trhu,“ uviedla odborníčka Grant Thornton International Francesca Lagerberg.

Časť firiem, s výnimkou EÚ a vyspelých štátov Ázie, si sľubuje pozitívny vplyv na podnikanie od exportu. Najviac optimistická je Latinská Amerika (28 %) a rozvojové krajiny Ázie a Pacifiku (30 %). Najmä v Ázii ide o prejav silnejúceho domáceho dopytu, ktorý nahradil dopyt zo strany Číny prechádzajúcej obdobím neistoty.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikanie