Ukrajina zaplavuje úniu hydinou, Slovensko je tretí najväčší dovozca

Slovensko je aktuálne tretím najväčším dovozcom hydiny z Ukrajiny. Informuje o tom ukrajinská agentúra Unian na základe údajov miestnej Rady pre vývoz potravín.

02.06.2019 19:27
debata (58)

Podľa nich pritom celkový vývoz hydiny z Ukrajiny za obdobie od januára do apríla medziročne vzrástol až o 40 % na 135,8 tisíca ton v hodnote 199,2 milióna amerických dolárov (USD). Desatina tohto exportu v objeme 20 mil. USD smerovala na Slovensko. Vyšší podiel na ukrajinskom vývoze hydiny mali v sledovanom období iba Saudská Arábia a Holandsko.

Dynamický dovoz ukrajinskej hydiny na Slovensko je podporený aj činnosťou spoločnosti EU Poultry, ktorá v obci Horné Saliby pri Galante spracúva hydinové mäso z ukrajinských chovov a podstatnú časť svojej produkcie vyváža ďalej za hranice Slovenska. Podľa informácií z webovej stránky firmy do ostatných krajín Európskej únie vyváža 85 % výroby, len zvyšných 15 % zostáva na slovenskom trhu. Firmou spracúvané hydinové mäso pochádza z chovov ukrajinského poľnohospodárskeho koncernu MHP, s ktorým má EU Poultry partnerské dohody.

EU Poultry sa pritom za dva roky svojej existencie podľa údajov z verejných databáz zaradila medzi dvadsať najväčších potravinárskych firiem na Slovensku. Jej tržby z predaja vlastných výrobkov v minulom roku dosiahli 64,8 mil. eur a oproti roku 2017 boli takmer päťnásobne vyššie. Zisk firmy medziročne stúpol o 1,4 mil. eur na vyše 1,7 mil. eur.

.....

VIDEO: Kupujte slovenské potraviny, sú pod prísnou kontrolou, sú bezpečné, kvalitné a najmä zdravé, apeluje na spotrebiteľov Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Video
58 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Slovensko #Ukrajina