Trump nechce kojotov, kartely ani imigrantov. Clá ich majú zastaviť

Vládnu Mexiku kojoti (pašeráci ľudí) či drogoví baróni? Čoskoro uvidíme, napísal Donald Trump. Ako test si vybral postupné zvyšovanie ciel.

03.06.2019 09:20
usa, mexiko, trump, múr, bariéra, plot, stavba Foto: ,
Stavba múru na hranici s Mexikom.
debata (4)

Mexiko sa podľa Trumpových slov môže vyhnúť clám, keď zastaví súčasný stav, ktorý miliónom ľudí umožňuje, aby prechádzali cez územie krajiny a podnikali inváziu do USA. „Pritom sa mlčí o tom, že sa umožňuje preprava drog a obchod s ľuďmi,“ dodal prezident.

„Sú to skutočne drogoví baróni, mafiánske bandy a kojoti, ktorí ovládajú Mexiko?“ položil si otázku Trump. Onedlho to podľa neho zistíme. Kojoti sú slangový výraz pre ľudí, ktorí sa zaoberajú nelegálnou prepravou osôb cez mexické hranice do Spojených štátov tak, aby sa vyhli imigračným zákonom USA.

Prezident predpokladá, že v blízkom čase dôjde s Mexikom k rozhovorom o clách, a to ešte pred 10. júnom, keď by malo začať platiť jeho rozhodnutie o zavedení cla. Na úvod je stanovené na 5 %. Pokiaľ mexická vláda neprijme nijaké opatrenie proti invázii Juhoameričanov, začne sa postupne dvíhať.

„Mexiko posiela veľkú delegáciu na rozhovory o hraniciach. Problém je, že „hovoria“ 25 rokov. Chceme činy, nie reči. Mohli by vyriešiť hraničnú krízu za jediný deň, keby chceli. V opačnom prípade sa naše spoločnosti a pracovné miesta vrátia do USA,“ uviedol Trump.

Clá myslí Trump ‚smrteľne vážne‘

Americký prezident Donald Trump myslí clá na dovoz z Mexika „smrteľne vážne“. Povedal to úradujúci šéf kancelárie Bieleho domu Mick Mulvaney, ale pripustil, že neboli stanovené konkrétne ukazovatele, podľa ktorých by sa hodnotilo, či Mexiko brzdí prúd migrantov dostatočne na uspokojenie americkej vlády. „Nie je určený konkrétny cieľ, nie je konkrétne percento, ale veci sa musia zlepšiť,“ povedal v nedeľu Mulvaney pre televíziu Fox.

V pondelok začnú vo Washingtone rokovať poprední predstavitelia oboch krajín. Mexická ministerka hospodárstva Graciela Márquezová plánuje rokovanie s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom a o dva dni neskôr sa stretnú delegácie vedené ministrom zahraničia USA Mikeom Pompeom a šéfom mexickej diplomacie Marcelom Ebrardom.

Sankcie ako múr proti imigrantom

Americký prezident počas svojej trojročnej vlády po prvý raz použil americké clá na zastavenie mexickej vlny nelegálnych prisťahovalcov. Hrozba nových ekonomický sankcií bola obrovským prekvapením, keďže Donald Trump len v polovici mája oznámil zrušenie ciel na mexickú oceľ a hliník. Mala to byť odmena za to, že Mexiko spolu s Kanadou nakoniec ustúpili americkému tlaku a súhlasili s uzatvorením novej obchodnej dohody.

„Od desiateho júna zavediem 5-percentné clá na všetok mexický tovar,“ napísal na Twitteri americký prezident Donald Trump. Zároveň pohrozil, že nová colná bariéra každý mesiac narastie o päť percentuálnych bodov a už o pol roka stúpne na 30 percent. „Clá zrušíme okamžite po tom, čo Mexiko zastaví prílev nelegálnych prisťahovalcov do USA,“ dodal Trump.

Americký prezident pôvodne plánoval na hranici s južným susedom postaviť obrovský múr, ktorého výstavbu mu pre vysoké finančné náklady zablokovali opoziční demokrati. Ešte počas predvolebnej kampane Trump ako republikánsky kandidát sľuboval, že výstavba plota nebude stáť Američanov ani cent zaplatia ju samotní Mexičania. V tom čase za to zožal vlnu posmešných komentárov a Mexiko otvorene odmietlo financovať výstavbu múru.

Lacná pracovná sila láka

Situácia sa zmenila po tom, čo Donald Trump začal prepisovať pravidlá svetového obchodu zavádzaním vysokých ciel a dnes už čoraz viac ekonómov hovorí o príchode novej hospodárskej éry. V nej sa všetko podriaďuje prianiam najsilnejšieho muža sveta Donalda Trumpa.

Mexiko minulý rok vyviezlo do USA tovar za 346,6 miliardy dolárov. Pre lacnú pracovnú silu je krajina obľúbenou výrobnou destináciou svetových automobilových koncernov. Akcie japonskej Mazdy po zverejnení colnej hrozby v priebehu jedného dňa klesli o sedem percent. Ďalšie japonské značky ako Toyota, Nissan či Honda zaznamenali „len“ stratu na úrovni troch percent. V priebehu piatka sa v strate ocitli aj hlavné európske akciové indexy, keďže v Mexiku majú svoje závody aj nemecké automobilky Volkswagen, MBW a Mercedes. V piatok poobede sa hlavný nemecký index DAX prepadol až o 1,78 percenta.

Mexiko nechce konfrontáciu

Pre silnú ekonomickú závislosť nie je v záujme Mexika tvrdá konfrontácia s USA. Miestny prezident Andrés Manuel López Obrador sa rodiaci sa konflikt snažil urovnať poslaním listu Donaldovi Trumpovi. „Informujem vás, že nechcem konfrontáciu. Preto navrhujem prehĺbiť dialóg a hľadať alternatívne riešenia problému prisťahovalectva,“ napísal. Do amerického Washingtonu už smeruje mexická delegácia vedená ministrom zahraničia.

V apríli prekročilo americko-mexickú hranicu až 100-tisíc nelegálnych migrantov zo Salvádoru, z Hondurasu a Guatemaly. Navyše pre zlú ekonomickú situáciu mieria zo Strednej Ameriky do USA ďalšie veľké vlny prisťahovalcov a situácia je najhoršia za posledných 12 rokov. Pre ohlásenie nových ciel môže nakoniec mexický parlament odmietnuť ratifikovať novú obchodnú dohodu USMCA, ktorá má nahradiť starú Trumpom veľmi kritizovanú obchodnú dohodu NAFTA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #clá