Slovenské jadrové elektrárne budú naďalej používať ruské palivo

Slovenské jadrové elektrárne budú aj naďalej vyrábať elektrinu vďaka ruskému jadrovému palivu. Spoločnosť Slovenské elektrárne a ruská firma TVEL podpísali zmluvu na dodávku jadrového paliva pre jadrové bloky v Mochovciach a v Jaslovských Bohuniciach.

05.06.2019 13:52
debata (12)

Ako uviedol pre agentúru SITA slovenský dominantný výrobca elektriny, zmluva s ruskou firmou TVEL je výsledkom medzinárodného tendra a platí na obdobie rokov 2022 až 2026. Zmluvu je možné predĺžiť až do roku 2030.

„Medzinárodný tender, do ktorého sa prihlásili všetci relevantní dodávatelia na svete, prebiehal od polovice minulého roka pod dohľadom Zásobovacej agentúry Euratom. Víťazná firma predložila ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku a je dlhodobo spoľahlivým dodávateľom paliva pre jadrové bloky VVER 440 v Čechách, Maďarsku, Fínsku, či Ukrajine,“ dodali elektrárne s tým, že ruské jadrové palivo bude používané v prevádzkovaných blokoch v Mochovciach aj Bohuniciach, vrátane dvoch dokončovaných blokov v Mochovciach.

„Som rád, že sme týmto podpisom úspešne zavŕšili dlhý a náročný proces výberu dodávateľa jadrového paliva pre naše jadrové elektrárne na ďalšie roky. Pevne verím, že TVEL dokáže aj naďalej plniť požiadavky na vysokú bezpečnosť a spoľahlivosť jeho dodávok,“ povedal po podpise zmluvy predseda predstavenstva Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Výroba elektriny z jadra v objeme 15 miliónov megawatthodín v súčasnosti predstavuje približne 55 % celkovej výroby elektriny na Slovensku. Tento podiel výrazne stúpne po spustení dvoch nových jadrových blokov v Mochovciach a ukončení výroby z hnedého uhlia v Elektrárňach Nováky v roku 2023.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #Mochovce #jadrová energetika