Euro má každý rok ušetriť Slovákom 100 miliónov eur

Európska mena výrazne okresala náklady domácich firiem na vývoz tovarov do zahraničia. Ľuďom zas priniesla historicky najlacnejšie pôžičky na vlastnú strechu nad hlavou a jedinou nevýhodou spoločnej meny sú príliš nízke úroky na vkladoch.

06.06.2019 13:00
debata (11)

„Členstvo v eurozóne šetrí každý rok slovenským domácnostiam a firmám približne 100 miliónov eur na transakčných nákladoch. Vplyv vlastnej meny je pre ziskovosť bankového sektora dramatický,“ povedal ekonomický analytik Tatra banky Tibor Lörincz. Domáce podniky totiž na rozdiel od firiem sídliacich v susednej Českej republike nemusia bankám platiť za poistenie kurzového rizika.

Na druhej strane sa zas v prípade problémov nemôžu spoľahnúť na umelé oslabenie koruny, ktoré v rokoch 2013 až 2016 výrazne zlacnilo české výrobky v zahraničí.

Euro stojí aj za historicky najlacnejšími pôžičkami na vlastné bývanie. Kým na Slovensku sa nová hypotéka predáva s priemerným úrokom 1,44 percenta, v susednej Českej republike je to až 2,85 percenta. Tridsaťročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur má pri ročnom úroku 1,44 percenta mesačnú splátku vo výške 342 eur. Rovnaká pôžička bude mať pri úroku vo výške 2,85 percenta mesačnú splátku 414 eur. Ľudia žijúci v susednej Českej republike tak kvôli českej korune zaplatia za zobratie rovnako vysokej hypotéky približne o 72 eur viac ako Slováci a ročný rozdiel predstavuje sumu 864 eur.

„Žijem v Čiernom a každý deň autom dochádzam učiť na českú strednú školu v Třinci a poobede zas na súkromnú jazykovú školu v Čadci. Mám nejaké úspory a s pomocou hypotéky si plánujem kúpiť byt v Ostrave,“ povedal učiteľ anglického jazyka Tomáš Martaus. Ten plánuje práve kvôli nižším úrokom brať prípadnú hypotéku na Slovensku.

„Práve pre nižšie úroky je oveľa výhodnejšie požičať si na Slovensku ako v susednej Českej republike. Aj keď je to trochu zložité,“ dodal Martaus. Hypotéku na Slovensku totiž musí ručiť domom rodičov a následne na nich bude písaný nový byt v Ostrave. „Keby som takto neušetril stovky eur, tak byt v Ostrave kúpim rovno na seba,“ povedal Martaus.

Slováci sú vysoko zadlžení

Odvrátenou stranou mince je v prípade lacných úverov vysoká zadlženosť Slovákov. „Kým v slovenských bankách pripadá na jedno euro vkladov približne jedno euro úverov, v Českej republike na korunu vkladov pripadá menej ako 80 halierov úverov,“ priblížil Lörincz. Pri porovnaní s ekonomickým výkonom krajiny je Slovensko dokonca európskym rekordmanom v rýchlosti zadlžovania obyvateľstva. Koncom marca tohto roku dosiahli celkové dlhy obyvateľov hodnotu 36,6 miliardy eur. Podľa analýzy Slovak Credit Bureau (CRIF SK) až 71,3 percenta tvoria úvery na bývanie a zvyšných 28,7 percenta spotrebiteľské pôžičky. „Zadlžený je každý tretí dospelý obyvateľ Slovenska,“ priblížil Ján Budinský, konateľ spoločnosti CRIF SK.

Zo sto ľudí nedokáže hypotéku splácať už dnes v priemere jeden človek. Tento pomer sa môže razantne zvýšiť po tom, ako pristúpila k zvyšovaniu základnej úrokovej sadby Európska centrálna banka. Tá ju aktuálne drží na rovnej nule a to je hlavný dôvod extrémne lacných pôžičiek na Slovensku. S prípadným zvyšovaním úrokov sa v krajinách používajúcich euro počíta najskôr až v roku 2020. Pri fixácii na päť rokov tak môžu ľudia profitovať zo súčasných nízkych úrokov až do roku 2025. Pri spotrebných úveroch nedokážu svoj dlh splatiť v priemere piati zo sto dlžníkov.

NBS sa snaží regulovať pôžičky

Nízke úroky stoja aj za klesajúcou ziskovosťou domácich bánk. Za prvé štyri mesiace klesol zisk slovenských bánk o 4,2 percenta na 214,7 miliónov eur. Napriek tomu domáce finančné domy v Európe stále patria medzi ziskovejšie banky. Domáce finančné domy sa nižšie zisky spôsobené rekordne malými úrokmi posledné roky snažia vykompenzovať poskytnutím väčšieho objemu úverov a zavádzaním najrôznejších poplatkov.

Masívny rast pôžičiek sa snaží zastaviť Národná banka Slovenska sprísnením poskytovania stopercentných hypoték. K nim sa dostane už len desať percent najlepšie zarábajúcich ľudí a väčšina musí mať úspory pokrývajúce dvadsať percent z ceny nového bytu. Na byt v sume stotisíc eur tak treba úspory 20-tisíc eur. Národná banka ponechala možnosť riešiť chýbajúce peniaze zobratím drahšieho spotrebného úveru. Dlhy ľudí nemôžu prekročiť osemnásobok ročného príjmu. Človek s čistým mesačným príjmom 900 eur si môže maximálne požičať 86 400 eur.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #euro #Slovensko #eurozóna