Peniaze zostanú lacné. ECB nezvýši úroky do polovice roku 2020

Európska centrálna banka (ECB) zhoršila prognózu ekonomického rastu eurozóny. V budúcom roku podľa jej najnovšej predpovede hospodárstvo bloku posilní o 1,4 percenta, pričom predošlá predikcia rátala s rastom o 1,6 percenta.

06.06.2019 16:23
debata (7)

Pre rok 2021 banka tiež zhoršila odhad rastu ekonomiky na 1,4 percenta z úrovne 1,5 percenta. ECB zároveň zredukovala aj predpoveď vývoja inflácie pre budúci rok na 1,4 percenta. Doteraz odhadovala, že bude vo výške 1,5 percenta.

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi vo štvrtok po jej zasadaní povedal, že „globálne brzdy naďalej negatívne pôsobia“ na výhľad 19-člennej eurozóny. K týmto brzdám patrí rastúca hrozba ciel, ktorá podľa jeho slov „zanecháva svoj znak na ekonomickej nálade“. Draghi dodal, že ECB je v prípade nutnosti pripravená použiť všetky dostupné nástroje na podporu ekonomiky.

Na zasadaní v litovskom hlavnom meste Vilnius ECB oznámila, že prinajmenšom do polovice roku 2020 nezvýši svoje úrokové sadzby. Doteraz garantovala, že úroky nezvýši do konca tohto roku. Hlavné úrokové sadzby ECB sú v súčasnosti na rekordnom minime.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna