V kríze majú hutníkom vzrásť mzdy o 40 eur

O sumu 40 eur si majú prilepšiť zamestnanci košického U. S. Steelu, ktorí tento mesiac opäť pracujú v štandardnom režime, teda celých päť pracovných dní.

07.06.2019 07:00
debata (1)

Kolektívne vyjednávanie medzi vedením oceliarskej spoločnosti a odborármi sa blíži aj s pomocou sprostredkovateľa ku koncu. Krízu si uvedomujú obe strany, a tak po piatich mesiacoch našli kompromisné riešenie. Už o niekoľko dní môže byť odvolaná štrajková pohotovosť a nová kolektívna dohoda má byť podpísaná už budúcu stredu.

„Na poslednom kole kolektívneho rokovania sme súhlasili s návrhom zamestnávateľa, a to 40 eur každému zamestnancovi s účinnosťou od 1. mája. Dohodli sme aj na tom, že namiesto navýšenia variabilnej mesačnej platby z deviatich na desať percent dostanú v decembri zamestnanci jednorazový bonus 100 eur,“ povedal Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice. Návrh teraz ešte musí prerokovať do utorka budúceho týždňa 11 základných odborových organizácií v podniku.

Vedenie oceliarní v úvode rokovaní ponúklo zvýšenie miezd o 20 eur a odbory požadovali 70 eur. „Na začiatku kolektívneho vyjednávania 16. januára bola iná situácia na trhu s oceľou, ako je momentálne, a stále sa zhoršuje,“ konštatoval Varga. Súčasný kompromis je rovnaká suma, na akej sa sociálni partneri dohodli aj vlani.

„Rokovania o kolektívnej zmluve formálne pokračujú ďalej. Veríme, že v týchto pre hutníctvo ťažkých časoch spejeme k dohode. Bude dohodou, ktorá rešpektuje požiadavky odborárov s prihliadnutím na reálny stav na trhu s oceľou,“ reagoval na možnú dohodu medzi odborármi a vedením hutníckej spoločnosti Ján Bača, hovorca U. S. Steelu Košice.

Zamestnanci minulý mesiac pracovali iba štyri dni v týždni. Ešte v polovici mája prezident košických oceliarní James E. Bruno pripustil, že skrátený pracovný čas bude aj v júni. Už vtedy konštatoval, že situácia na trhu s oceľou bola za prvý kvartál veľmi zlá a firma nevidí žiadne indikátory možného zlepšenia situácie na európskom trhu s oceľou.

„Nesúhlasili sme s predĺžením dohody. V júni sa už začína dovolenkové obdobie a termíny boli pracovníkom schválené ešte v januári. Skomplikovalo by to niektoré procesy. O ďalších krokoch však budeme rokovať s vedením podniku, ale najprv chcem ukončiť rokovania týkajúce sa zvýšenia miezd,“ dodal Varga. Oceliari tak v júni pracujú v štandardnom režime.

Prezident Bruno v polovici mája naznačil, že fabrika má pred sebou niekoľko ťažkých mesiacov, keď bude zlá situácia na trhu s oceľou pokračovať. „Sledujeme každý deň, ako sa nám vyvíja objednávková kniha a tiež oceliarsky trh. Nechcem presne predpovedať budúcnosť. Musím podčiarknuť, že ak prichádza do nášho teritória oceľ, ktorá sa vyrába za podstatne odlišných okolností a podmienok ako tá naša, bude to problém a musíme tomu čeliť,“ uviedol Bruno. Odborári začali s vedením košickej hutníckej fabriky rokovať ešte 16. januára a po viacerých neúspešných kolách vyhlásili 8. apríla štrajkovú pohotovosť. Tá môže byť oficiálne ukončená už 13. júna v prípade podpísania mzdového dodatku kolektívnej zmluvy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #U. S. Steel