Dvaja veľkí dodávatelia nemajú certifikáciu na eKasu, ich klienti môžu zostať mimo

Finančná správa SR neudelila certifikáciu na riešenie nových elektronických pokladníc online napojených na jej systém dvom veľkým dodávateľom. Firmy, ktoré čakajú na dodávku pokladníc systému eKasa, tak júlový termín na aplikáciu nového systému nemusia stihnúť.

07.06.2019 11:49
debata (3)

Podnikateľom, ktorí ešte pokladnicu spĺňajúcu požiadavky eKasy nemajú, FS odporúča, aby hľadali iných dodávateľov. Hoci situáciu na trhu sledujú, termín 1. júl, od ktorého musia podnikatelia registrovať tržby po novom, sa nemení, upozornila v piatok na tlačovej konferencii FS.

„Na trhu je momentálne 31 poskytovateľov, ktorí sú schopní dodať svojim klientom pokladničné riešenia eKasy. Napriek tomu evidujeme, že niektorí podnikatelia stále čakajú na úpravu alebo výmenu pokladnice od svojich súčasných dodávateľov, ktorí tento certifikát nemajú,“ povedala prezidentka Finančnej správy SR Lenka Wittenbergerová. Ide podľa nej najmä o dvoch dodávateľov registračných pokladníc, ktorí sú podľa veľkosti na druhom a treťom mieste na trhu. Tým finančná správa ani po 90 dňoch neschválila ich riešenia.

„Chceme preto jasne deklarovať. Nečakajte na produkty výrobcov, ktorí nemajú certifikáciu,“ vyzvala podnikateľov Wittenbergerová. FS podľa prezidentky vníma významné riziko v prípade, že dodávateľ pokladničného riešenia v súčasnosti nemá udelenú certifikáciu. „Môže sa stať, ak budete na toto riešenie čakať, že dátum zavedenia pokladnice k 1. júlu nemôžete stihnúť,“ dodala Wittenbergerová.

FS podľa prezidentky sleduje trh a podnikateľov upozorňuje na blížiaci sa termín eKasy. Či bude po 1. júli podnikateľov, ktorí termín nestihnú, ihneď za nesplnenie zákona pokutovať, zatiaľ nespresnila.

Dôvodom na odmietnutie certifikácie bolo podľa nej to, že riešenia týchto spoločností nespĺňali podmienky. Dodatočne sa napríklad dali upravovať pokladničné doklady a vytvárať virtuálne chránené dátové úložiska.

Systém eKasa bol pre nových podnikateľov povinný od začiatku apríla, firmy, ktoré tržby evidovali pred týmto termínom, sa musia novej legislatíve prispôsobiť do konca júna. Finančná správa podľa Wittenbergerovej eviduje 150.000 žiadostí o registračný kód na novú elektronickú pokladnicu, čo je okolo 72 % z ich celkového počtu. V novom systéme už reálne fungujú všetky virtuálne registračné pokladnica a asi 10.000 klasických pokladníc. Denne FS eviduje okolo 500.000 poklad­ničných dokladov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #eKasa