Putin obhajoval Huawei a Nord Stream 2, kritizoval USA, dolár aj globalizáciu

Model medzinárodných hospodárskych vzťahov je v kríze, problémy sú vážnejšie, než sa predtým zdalo. Na medzinárodnej hospodárskej konferencii v Petrohrade to v piatok povedal ruský prezident Vladimir Putin.

07.06.2019 15:45
debata (170)

Dôveru vo svetovú ekonomiku podľa neho ohrozuje súčasný model globalizácie presadzovaný západnými štátmi, ktorý nezodpovedá rýchlo sa meniacej ekonomickej realite.

Rastie úloha nových ekonomík a novo sa rozvíjajúcich trhov, skoršie šablóny založené na výnimočnej úlohe západných krajín prestávajú platiť, konštatoval ruský prezident. Kritizoval západné štáty za to, že sa snažia „za každú cenu udržať dominantnú úlohu cestou obchodných vojen a sankcií“.

Ako príklad ruský vodca uviedol budovanie plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, ktorý vyvoláva silnú kritiku Washingtonu. Plynovod podľa Putina prospeje Európe, ale nie je v záujme tých, „ktorí trvajú na výnimočnosti a svojvôli“.

Ďalším príkladom je produkcia čínskej firmy Huawei, ktorú mnohí chcú nielen obmedziť, ale aj vypudiť z trhu, povedal Putin, po ktorého boku na konferenčnej tribúne sedel čínsky prezident Si Ťin-pching.

Západné štáty chcú monopolizovať nové technológie a obmedziť k nim prístup, čo je podľa Putina hlavný zdroj nestability. „Jedni majú prístup k najmodernejším technológiám, zatiaľ čo ostatné k nim prístup nemajú a mnohokrát balansujú na hranici prežitia,“ uviedol ďalej. Dodal, že k destabilizácii prispieva zhoršujúci sa stav ovzdušia, prejavy klimatických zmien a migračné procesy.

Putin poukázal na dva chmúrne scenáre budúcnosti, ktoré môžu svetovú ekonomiku čakať. Prvý z nich vychádza zo snahy USA vnucovať po celom svete svoju vôľu a druhý z možnej fragmentácie globálneho priestoru. Oboje povedie k obchodným vojnám a bojom bez pravidiel.

Treba prijať nové dohody, ktoré budú všetci dodržiavať, zdôraznil Putin. Nový hospodársky poriadok sa nepodarí zaviesť, ak neprevládne rešpekt k suverenite štátov a ich právu na vlastný rozvoj. Predpokladom harmonizácie medzinárodných hospodárskych záujmov je podľa ruského prezidenta zaistenie konkurencie jednotlivých modelov rozvoja.

Putin vyzval k zmene statusu amerického dolára, ktorý sa podľa neho zmenil v nástroj nátlaku USA na ostatný svet. „Dôvera v dolár klesá,“ je presvedčený šéf Kremľa. Za nevyhnutné považuje „demilitarizovať medzinárodný obchod,“ okrem iného aj vybratím liekov a zdravotníckeho materiálu zo sankčných režimov. Nevyhnutné je tiež zvýšiť vplyv ekonomických inštitútov OSN a skupiny ekonomicky najsilnejších štátov G20.

Úlohou pre ruské hospodárstvo je dostať sa medzi päť najsilnejších ekonomík sveta, povedal Putin. Dosiahnuť to treba najmä aktívnym využitím umelej inteligencie a ďalších moderných technológií.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #globalizácia