Ľudia v krajinách bez eura si myslia, že je pre iných prínosom

Väčšina ľudí v členských krajinách EÚ, ktoré ešte neprijali euro, sa domnieva, že spoločná mena má pozitívny dopad na tie štáty, ktoré ho už používajú.

08.06.2019 11:06
debata (18)

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer. Podpora zavedenia eura v týchto krajinách však zostáva nízka.

Prieskum sa uskutočnil v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Švédsku. Celkom 56 percent opýtaných v týchto siedmich krajinách sa domnieva, že euro má pozitívny dopad. To je o jeden percentuálny bod viac ako vlani a o štyri percentuálne body viac ako v roku 2016.

V Maďarsku vidí prínos eura pre krajiny eurozóny až 70 percent opýtaných. Viac ako polovica opýtaných je presvedčená o výhodách spoločnej meny pre krajiny eurozóny aj v Rumunsku, Poľsku, a Bulharsku. Najmenej opýtaných s pozitívnym hodnotením bolo vo Švédsku, a to 44 percent. V Česku, rovnako ako v Chorvátsku, vidí pozitívny dopad menej ako polovica opýtaných.

Verejná podpora zavedenia eura v týchto krajinách je teraz 49 percent, čo je o dva percentuálne body menej ako vlani. Najviac sú prijatiu eura naklonení Maďari (66 percent) a Chorváti (61 percent). Naopak, v Česku a Švédsku je 60 percent proti zavedeniu eura. Najviac podpora euru vzrástla v Maďarsku, a to o sedem percentných bodov. Najviac klesla v Rumunsku, o osem percentuálnych bodov. Analýza dát ukázala, že u respondentov, ktorí sa cítia byť informovaní o eure, je väčšia podpora pre jeho zavedenie.

Vo všetkých siedmich štátoch sa veľká časť respondentov domnieva, že ich krajina nie je pripravená na prijatie eura. Iba 23 percent opýtaných sa domnieva, že je na spoločnú menu pripravená, 72 percent si myslí, že nie. Vo Švédsku sa až 47 percent opýtaných myslí, že ich krajina pravdepodobne nikdy neprijme euro. V Česku vidí najviac respondentov (38 percent) za najpravdepodob­nejšie prijatie eura o desať rokov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna