Kažimír už ako guvernér NBS varuje vládu pred deficitom

Vrchol ekonomického rastu dosiahla slovenská ekonomika minulý rok. Napriek tomu pracujúci ľudia zažijú v tomto roku rýchlejší rast platov ako vlani. Mzdy zamestnancov smerom nahor potlačí extrémny nedostatok pracovnej sily v priemyselne rozvinutých častiach Slovenska a v tomto roku firmy vytvoria až 30-tisíc nových pracovných miest.

11.06.2019 18:30
debata (45)

VIDEO: Pozrite sa, čo povedal Kažimír z pozície guvernéra NBS o plánoch vlády, v ktorej ešte nedávno sedel. Prezradil aj to, ako mu nová funkcia zmenila život. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

„Na jednej strane máme silné reálne dáta slovenskej ekonomiky, na druhej vnímame stupňovanie rizík vo svetovej ekonomike. Preto znižujeme odhad tohtoročného rastu slovenskej ekonomiky z 3,5 na 3,3 percenta HDP,“ povedal nový guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, ktorý bol dlhoročným ministrom financií.

Kažimír ako minister naplánoval vyrovnaný rozpočet. Teraz varuje, že bez prijatia dodatočných opatrení Slovensko nedosiahne historický prvý vyrovnaný rozpočet a deficit bude až 0,7 percenta HDP. Kažimír zároveň upozorňuje, že v časoch schvaľovania rozpočtu sa počítalo s ekonomickým rastom Slovenska na úrovni 4,6 percenta HDP a dnes to je len 3,3 percenta HDP.

V globálnej ekonomike totiž zúri obchodná vojna medzi dvoma najväčšími hospodárskymi celkami sveta. Americký prezident Donald Trump najnovšie v rozhovore pre televíziu BBC povedal, že ak sa s ním počas japonského samitu G20 čínsky prezident Si Ťin-pching nestretne, uvalí na čínsky tovar ďalšie clá.

V Spojených štátoch amerických už dnes platia 25-percentné obchodné bariéry na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd dolárov. Uvalenie ciel na zvyšný čínsky tovar v rovnakej hodnote môže svetovú ekonomiku poslať do recesie. „S čínskym prezidentom mám skvelý vzťah. Je to skutočne úžasný chlapík, skvelý muž, ktorý je navyše veľmi silný a chytrý. Ale stojí na strane Číny a ja stojím na strane Spojených štátov amerických,“ dodal Trump. Americký prezident sa zavedením ciel snaží Čínu donútiť k rešpektovaniu duševného vlastníctva západných firiem a ukončeniu štátnej podpory súkromných podnikov.

Trump sa vyhráža aj zavedením 25-percentných ciel na európske automobily. Prijatie tejto obchodnej bariéry zasiahne motor slovenskej ekonomiky automobilový priemysel. Pritom práve výroba osobných motorových vozidiel v súčasnosti ťahá hospodársky rast Slovenska. „V prvom štvrťroku 2019 sa slovenská ekonomika vyvíjala v súlade s očakávaniami, keď pokračovala v doterajších silných medzikvartálnych dynamikách. Jej rast bol podporený exportnou výkonnosťou, ktorá naďalej profitovala z priaznivého vývoja automobilovej produkcie,“ priblížil viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Domáce hospodárstvo v súčasnosti profituje s rozbehu výroby nitrianskeho závodu koncernu Jaguar Land Rover. „Nové výrobné kapacity, obrazne povedané, pridali paru do kotla a preto sa k nám naplno nepreniesli súčasné problémy nemeckého priemyslu,“ dodal Ódor. Rast najväčšej európskej ekonomiky aktuálne ťahá len sektor služieb.

„Ďalším evergreenom ohrozujúcim aj slovenský hospodársky rast je brexit,“ povedal Kažimír. Ani dnes nie je jasné, za akých podmienok Veľká Británia opustí Európsku úniu. V prípade odchodu bez dohody hrozí zavedenie ciel, čo na jednej strane sťaží domácim fabrikám prístup na v Európe druhý najväčší automobilový trh, na druhej strane posilní investície Jaguar Land Rover na Slovensku.

Napriek spomínaným rizikám Národná banka Slovenska počíta v najbližších rokoch stále so silným ekonomickým rastom pohybujúcim sa okolo troch percent. Pracujúci ľudia tak stále budú mať priestor na rozbehnutie rokovaní o zvyšovaní platov. V tomto roku má priemerná mzda vzrásť medziročne o 6,7 percenta, čo je viac ako v roku 2018, keď vzrástla o 6,2 percenta.

V časoch rastúcich miezd domáce banky nemajú problém požičať ľuďom čoraz viac peňazí. Zároveň si aj samotní ľudia viac veria pri splácaní úverov a práve silný rast miezd stojí za súčasným rekordným zadlžovaním Slovákov. V snahe zabrániť odlevu súčasných bankových ziskov do zahraničia zvýši Národná banka Slovenska už v auguste takzvaný proticyklický kapitálový vankúš z 1,25 na 1,5 percenta. K ďalšiemu rastu na rovné dve percentá príde v auguste 2020. „Hlavným zámerom tohto rozhodnutia je posilniť odolnosť našich bánk a ich schopnosť zvládať krízové situácie a turbulencie, ktoré môžu nastať,“ uzavrel Kažimír.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Peter Kažimír #NBS #minister financií #vyrovnaný rozpočet