VIDEO: Zatvorené dieťa v aute? Pozrite si, ako rýchlo rozbiť okno

Matka išla do nemocnice na vyšetrenie, svoju 2,5-ročnú dcérku nechala v aute. Keď sa vrátila, dieťa nejavilo známky života. Rýchly zásah záchranárov nepomohol a dievčatko zomrelo. Tragédia v Trstenej v okrese Tvrdošín sa odohrala minulý rok približne v polovici júna.

12.06.2019 20:00
debata (7)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda názornú ukážku ako rozbiť okno na aute, keď tam zbadáte zatvorené dieťa. Ako poskytnúť zdravotnú strarostlivosť a ako polícia vníma podobné prípady po právnej stránke.

Video

Len o niekoľko dní neskôr vyslobodili hasiči v Trenčíne z auta 1,5-ročného chlapca, zatiaľ čo jeho rodičia nakupovali v neďalekom obchode. Dieťa sa podarilo zachrániť. Ešte v ten istý mesiac zasahovali hasiči aj v Michalovciach, okoloidúci ich upozornili na spiace bábätko v autosedačke. Polícia chce podobným prípadom tento rok predísť.

Spúšťa preto druhý ročník preventívneho projektu Nezabudni na mňa v aute. Verejnosti chce takýmto spôsobom priblížiť, čo deťom hrozí a ako sa majú ľudia v obdobných situáciách zachovať.

„Policajti budú počas celého leta rozdávať šoférom letáky a osviežovače vzduchu do auta s heslom projektu,“ vysvetlil Tomáš Vrábel, vedúci dopravnej polície. Vodičom by ich mali rozdať asi 30 000 kusov.

„Odporúčame, aby si tieto materiály umiestnili na viditeľné miesta v aute, aby na ne padol zrak vždy, keď budú z auta vystupovať,“ zdôraznil Vrábel. Teplota v uzavretom vozidle sa môže vyšplhať na viac ako 50 stupňov Celzia. Nechať v ňom dieťa je preto podľa Vrábla veľmi nezodpovedné. „V takomto prípade je potrebné, aby bola pozorná aj verejnosť a neváhala aj sama zasiahnuť, prípadne privolať políciu,“ apeloval Vrábel.

Ponechanie dieťaťa v rozhorúčenom aute môže mať pre rodičov navyše trestnoprávnu dohru. Podľa polície by v takomto prípade mohlo ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo, kde hrozí jeden až päť rokov väzenia, pri deťoch mladších ako šesť rokov až 10-ročné väzenie.

„Rodič môže čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, keďže v takýchto prípadoch o dôkazy nie je núdza a je jednoznačné, že práve jeho správanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťa,“ upozornila Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave. To môže rodiča dostať za mreže na päť rokov. Pripomína, že okoloidúci sa nemajú báť rozbiť sklo na aute a spôsobiť tak škodu. "Zachraňujú totiž väčšie hodnoty, ako poškodzujú,“ priblížila Kurilovská. Krajná núdza tak zbavuje okoloidúceho trestnej zodpovednosti za poškodzovanie cudzieho majetku.

V prípade, že dieťa vytiahnuté z rozhorúčeného auta reaguje na podnety, je potrebné ho dostať do tieňa a postupne ho ochladzovať. „Dieťaťu dávame piť po malých dúškoch vlažné nápoje, v žiadnom prípade sladené vody ani ľadovú vodu,“ zdôraznil Richard Čanaky, dobrovoľník Slovenského Červeného kríža. Pomôže aj vlhčenie perí dieťaťa či prikrytie jeho tela vlhkou látkou. Ak je dieťa v bezvedomí, ako prvé sa zisťuje, či dieťa dýcha. Ak nie, treba podať resuscitáciu. „Začíname piatimi úvodnými vdychmi a pokračujeme v tempe 30 stlačení hrudníka jednou rukou a dva vdychy,“ priblížil Čanaky. Myslieť však treba pri tom aj na vlastnú bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #záchrana života #dieťa v aute