Veľká zmena? Namiesto dolárov za ruský plyn eurá?

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič je po rokovaniach v Moskve spokojný. "Prvá dobrá správa znie, že na jeseň sa uskutoční ďalšie kolo trojstranných rozhovorov o dlhodobom tranzite ruského plynu cez Ukrajinu do EÚ.

14.06.2019 16:50
Maroš Šefčovič, Alexandr Novak Foto:
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič (vpravo) si v Moskve podáva ruku s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom.
debata (73)

Druhá spočíva v tom, že sa začne analyzovať možnosť, aby členské štáty EÚ mohli nakupovať túto surovinu z Ruska za eurá a nie za doláre," povedal v rozhovore pre Pravdu. Šefčovič viedol v Rusku rozhovory s ministrom energetiky Alexandrom Novakom a prvým vicepremiérom Antonom Siluanovom, ktorý riadi rezort financií.

Šefčovič poznamenal, že Siluanovi objasnil, že Európska komisia má záujem posilniť medzinárodný význam eura: „Pretože EÚ je najväčší importér energetických nosičov na svete. Obchod s energetickými komoditami presahuje na európskych trhoch 40 biliónov eur, pričom 90 percent sa vykonáva v inej ako euro mene.“ Euro by preto mohlo byť v prípade nákupu plynu veľmi výhodná mena. „Namiesto súčasných platieb v amerických dolároch. S vicepremiérom Siluanovom sme sa dohodli, že budeme analyzovať túto možnosť,“ konštatoval podpredseda Európskej komisie.

Rozhovor s Marošom Šefčovičom si prečítajte v sobotu v denníku Pravda.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Maroš Šefčovič