Slovenské dávky pre matky ako v Rakúsku? Priepasť sa zmenšuje

Matkám na materskej sa výrazne zvyšujú príjmy. Štát zároveň začína viac podporovať tie matky, ktoré pred pôrodom pracovali. Vláda postupne odkýva opatrenia zo sociálneho balíčka, ktorý budú poslanci schvaľovať na budúci týždeň.

17.06.2019 06:00
debata (45)
Od nového roka pracujúcim matkám stúpne rodičovský príspevok zo súčasných 220 eur až na 370 eur za mesiac. V prípade žien, ktoré pred nástupom na materskú nepracovali, sa mesačný príspevok zvýši z 220 na 270 eur. Príspevok môže rodič poberať do troch rokov veku dieťaťa. Pri zdravotných problémoch až do jeho šiestich rokov.

Spolu s prídavkami bude môcť rodič na malé dieťa na Slovensku poberať sumu takmer 400 eur mesačne. Už v októbri sa rodičom prvákov jednorazovo zavedie prídavok na dieťa, a to rovných 100 eur. Peniaze navyše majú slúžiť na nákup školských potrieb, ako sú zošity, tašky, peračníky či pravítka. Tieto príspevky už možno porovnávať s tými v susednom Rakúsku, aj keď rozdiely sú stále značné. Napríklad prídavky sú na Slovensku len 24,34 eura mesačne, kým v Rakúsku sú okolo 170 eur a tieto sumy tam štát prispieva až do 19. roku veku dieťaťa. Príspevok na školské potreby v sume 100 eur je v Rakúsku zavedený v septembri pre všetkých žiakov.

Vláda tvrdí, že vychádza z možností štátnej kasy a už navrhovaná valorizácia čelí kritike analytikov, či to všetko nebude na úkor štátneho dlhu. „Naším cieľom bolo výraznejšie podporiť tie matky, ktoré pred nástupom na materskú pracovali, a preto sme práve im zvýšili rodičovský príspevok o 150 eur,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. „Viedli sme vážnu diskusiu o tom, či ísť cestou zvyšovania materskej alebo rodičovského príspevku a nakoniec nás presvedčili názory ľudí,“ dodal Fico.

Materská trvá 34 týždňov a počas tohto obdobia štát mladým ženám platí dávku zodpovedajúcu ich predchádzajúcemu čistému príjmu. Pre stanovenie stropu toto pravidlo neplatí jedine pre nadštandardne zarábajúce ženy. V tomto roku je maximálna výška materskej v prípade mesiaca trvajúceho 31 dní stanovená na sumu 1 458,50 eur. Po skončení materskej štát vypláca mladým mamičkám už len rodičovský príspevok.

Zvýšenie materskej štátnu pokladnicu vyjde na 145 miliónov eur. „V rozpočte sa počíta s rezervou na vyplatenie tohto príspevku,“ tvrdí Fico. Národná banka Slovenska na čele s Petrom Kažimírom, bývalým podpredsedom Smeru, pritom vládu upozorňuje, že ak nespraví žiadne opatrenia, tak už v tomto roku nedosiahne vyrovnaný rozpočet a deficit bude až 0,7 percenta. Ministerstvo financií preto už začína predstavovať prvé opatrenia zamerané na zvýšenie daňových príjmov a podnikatelia neplatiaci dane majú s príchodom nového roka napríklad prísť o vodičský preukaz. Navrhované všetky sociálne opatrenia totiž štátnu kasu môžu celkovo vyjsť na 400 až 500 miliónov eur.

Od septembra sa v základných školách rozbehnú obedy zadarmo. Aktuálne bezplatné stravovanie funguje len v poslednom ročníku materskej škôlky a po zaradení základných škôl bude mať nárok na obedy zadarmo až pol milióna detí. V súčasnosti stravovanie v školských jedálňach nevyužívajú hlavne žiaci druhého stupňa základnej školy a v roku 2017 sa v školských jedálňach pravidelne nestravovalo až 381-tisíc detí.

Podľa sociológov bezplatné obedy pomôžu začleniť do kolektívu aj deti s chudobnejších rodín. Tie bohatšie sa zas môžu začať stravovať zdravšie v prípade, že na obedy bude chodiť väčšina ich kamarátov. Práve možnosť razantného nárastu stravníkov stála za odsunutím obedov zadarmo z úvodu roka na september 2019. Tento čas ministerstvo práce využilo na zháňanie dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorých rekvalifikuje na pomocnú pracovnú silu v kuchyni a obedy zadarmo dajú prácu až tisíc nezamestnaným ľuďom. Štát zároveň zriaďovateľom škôl prispeje na každého jedného nového zamestnanca 650 eur a celkovo je na podporu vyčlenených 8 miliónov eur.

Štát tiež vyčlenil približne dva milióny eur na zlepšenie vybavenia školských jedálni. Aktuálne rodičia za obed dieťaťa v školskej jedálni doplácajú 1,20 eura a zavedenie obedov zadarmo dvojčlennej rodine ušetrí až 400 eur za rok.

Posledným sociálnym opatrením z dielne vládneho Smeru je zvýšenie vianočného dôchodku na 200 eur. „V porovnaní s minulým rokom sa počet ľudí s nárokom na vianočný dôchodok zvýši až o 72-tisíc,“ priblížil minister práce Ján Richter. Celkovo naň bude mať nárok až 1,28 milióna slovenských dôchodcov. Maximálny vianočný príspevok vo výške 200 eur dostanú tí penzisti, ktorých mesačná penzia neprekročí 209,70 eura. Následne sa príspevok znižuje a najmenej, a to len 12,68 eura dostanú tí ľudia, ktorých mesačný dôchodok je 658,50 eura. Starí ľudia s vyššími penziami nemajú nárok na žiadny vianočný dôchodok. „Ak v najbližších voľbách získame dostatočnú dôveru ľudí, budeme pracovať na premene vianočného dôchodku na plnohodnotnú trinástu penziu,“ dodal Richter.

Aj ďalšie vládne strany pripravujú opatrenia zamerané na zlepšenie života ich voličov. Pre firmy s ročným obratom do 100-tisíc eur navrhuje SNS znížiť daň z príjmu zo súčasných 21 na 15 percent. Národniari tiež presadzujú, aby dôchodcovia nemuseli platiť koncesionárske poplatky. Most – Híd zas presadzuje nižšie dane pre pracujúcich ľudí a túto zmenu plánuje dosiahnuť zvýšením nezdaniteľného minima zo súčasných 3 937,35 eura na 4 414,20 eura. Presadenie tohto opatrenia ušetrí priemernej rodine ročne na daniach 45,6 eura.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný dôchodok #rodičovský príspevok #sociálny balíček #obedy zadarmo