Turecký rating sa dostal do vysoko špekulatívnej kategórie

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka o jeden stupeň na úroveň B1. Rating sa tak posunul zo špekulatívnej kategórie do vysoko špekulatívnej kategórie.

15.06.2019 08:00
debata (9)

Jeho výhľad zostáva negatívny, čo signalizuje, že agentúra by v dohľadnej dobe mohla prikročiť k ďalšiemu zhoršeniu ratingovej známky.

Podľa tureckej vlády však nie je zníženie ratingu v súlade s hospodárskymi ukazovateľmi krajiny. „Toto rozhodnutie nezodpovedá základným ekonomickým indikátorom, takže vyvoláva otázniky ohľadom objektívnosti a nezaujatosti analýz tejto inštitúcie,“ uviedlo turecké ministerstvo financií. Poukázalo napríklad na klesajúcu infláciu a rastúce príjmy z turistiky.

Hrubý domáci produkt (HDP) Turecka sa v tohtoročnom prvom štvrťroku medziročne znížil o 2,6 percenta po trojpercentným prepade v poslednom kvartáli minulého roka. Turecko vlani čelilo menovej kríze a s vysokou infláciou, čo tureckú centrálnu banku prinútilo k výraznému zvýšeniu úrokových sadzieb.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov požičiavať príslušnému štátu alebo inému subjektu a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Turecko #Moody’s