Vedenie U. S. Steel sa dohodlo s odborármi na zvýšení miezd

Každému zamestnancovi U.S. Steel Košice vzrastie mzda o 40 eur. Vedenie U. S. Steel Košice (USSK) a predstavitelia zastupujúci odborárov v pondelok podpísali dodatok ku kolektívnej zmluve.

17.06.2019 15:13
USS, US Steel, Košice, USA, Foto: ,
Vedenie U. S. Steel Košice a predstavitelia zastupujúci odborárov podpísali dodatok ku kolektívnej zmluve.
debata (1)

Informoval o tom predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga. „Dnes sa po ratifikácii základnými organizáciami združenými v OZ Kovo US Steel Košice podpísal dodatok číslo šesť. So spätnou platnosťou od 1. mája 2019 vzrastú mesačné mzdy o 40 eur každému zamestnancovi USSK, ktorý je krytí kolektívnou zmluvou a zároveň bola dohodnutá jednorazová platba 100 eur po splnení hospodárskych výsledkov. Výsledok je adekvátny zložitému obdobiu, ktoré súbežne vzniklo počas kolektívneho vyjednávania,“ uviedol pre agentúru SITA predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Ako ďalej uviedol ďalšie benefity pre zamestnancov vyrokovali ešte skôr počas deviatich kôl rokovania s vedením USSK. Ide o medziročný rast 4,9 percent základného platu každého zamestnanca plus všetkých variabilných zložiek a príplatkov.

„Štrajkova pohotovosť v U.S. Steel bola ukončená po 67 dňoch v piatok 14. júna na mimoriadnej konferencii Rady odborov OZ Kovo,“ dodal Varga.

„Môžem potvrdiť, že sme dnes podpísali dodatok číslo 6 ku kolektívnej zmluve. Je to pre nás veľmi dôležité aj vzhľadom na zložité podmienky, v ktorých sa nachádza oceliarstvo v Európe. Táto dohoda poukazuje na schopnosť a ochotu oboch strán dohodnúť sa v prospech spoločného dlhodobého záujmu. Všetci chceme, aby táto firma uspela v ťažkej konkurencii,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca USSK Ján Bača.

Kolektívne vyjednávanie k dodatku platnej kolektívnej zmluvy, ktoré sa začalo v januári tohto roku, bolo v apríli vyhlásené za sporné. Prizvali preto k nemu sprostredkovateľku určenú Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ako reakciu na stagnujúce rokovania vyhlásila Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice 8. apríla štrajkovú pohotovosť, keď sa ani po deviatich kolách kolektívneho vyjednávania nepodarilo zamestnávateľovi a odborárom dospieť k dohode.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #U.S. Steel Košice