Cesta vlakom v Poľsku sa zmenila na horor, železnice sa ospravedlnili

Poľské štátne železnice PKP sa ospravedlnili cestujúcim z vlaku Gwarek (Baník) za "súbeh nešťastných okolností", ktoré sobotňajší cestovanie z Katovíc na juhu Poľska do Slupska na severe krajiny podľa médií premenili na horor.

19.06.2019 00:00
debata (8)

Počas cesty, poznačenej horúčavou a deväťhodinovým meškaním, zomrel jeden z cestujúcich, ostatní omdlievali.

„Najprv vlak uviazol v stanici v Pleszewe a stál tam tri hodiny. Sedemdesiatpäťroč­nému cestujúcemu prišlo zle. Zavolali sanitku, ale aj napriek oživovaniu pacient zomrel,“ napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

V stanici Rogoźno však vlak opäť zastavil, pre poruchu elektrickej trakcie. Na vagóny bez klimatizácie dopadali slnečné lúče plnou silou a opäť bolo nutné privolať sanitky: jedna žena a dve deti omdleli. Za chvíľku bola sanitka opäť potrebná, pretože omdlela aj vlakvedúca. Neskôr odpadli aj ďalšie osoby.

„Cestujúci sa sťažovali, že ich dráhy vôbec neinformovali, zostali hladní, vody bolo málo a v stojacom vlaku nesmeli používať toalety,“ poznamenal denník.

Na stanici stál vlak šesť hodín, počas ktorých sa nepodarilo zorganizovať náhradnú dopravu. „Je nám to nesmierne ľúto,“ ospravedlnili sa železnice približne trom stovkám cestujúcich za ťažké chvíle, zavinené počasím a reťazcom „nešťastných, nepredvídateľných a neodvratných“ udalostí.

Putovanie namiesto deviatich hodín trvalo dvakrát tak dlho. Ako odškodnenie dráhy sľúbili, že cestujúcim vrátia cestovné v plnej výške, namiesto polovice, vyžadovanej predpismi.

Smrť cestujúceho, ktorý pravdepodobne podľahol infarktu, vyšetruje prokuratúra. A celú anabázu železničná inšpekcia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vlaky